lykketest sad

Je bent niet erg opgewekt

Je bent niet erg opgewekt, en wellicht zelfs een beetje depressief.

31 juli 2015 door Gorm Palmgren

Je richt je te veel op problemen

Je hebt de neiging om je op problemen te richten in plaats van mogelijkheden, en dat leidt niet alleen tot een algemeen gevoel van onvrede, maar maakt veel taken ook moeilijker uit te voeren.

Een tegenslag kan je helemaal uit het veld slaan, en je maakt jezelf verwijten. Als je ziet dat anderen succes hebben in het leven, kun je jaloers en ontevreden met jezelf worden.

Die houding heeft een negatieve uitwerking op je zelfvertrouwen en kan tot wantrouwen of onzekerheid jegens anderen leiden.

Daardoor loop je het risico in jezelf gekeerd te raken, wat niet alleen eenzaamheid oplevert, maar het ook moeilijker maakt om hulp te krijgen om je problemen te lijf te gaan.

Pessimisme leidt tot inactiviteit

Doordat je er al bij voorbaat van uitgaat dat de dingen die je doet wel zullen mislukken, krijg je weinig meer gedaan, want je probeert haast wanhopig alle kleine details onder controle te krijgen.

Vanwege je slechte humeur wordt het dagelijks leven er niet makkelijker op en kun je problemen op je werk en in je privéleven krijgen.

Wees selectief

Probeer niet te denken aan de problemen die je niet meteen op kunt lossen, maar stel jezelf haalbare doelen.

Het heeft bijvoorbeeld geen zin om je te ergeren aan het klimaat van het land waar je woont als je niet bereid bent om er iets aan te doen en te emigreren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: