remote controlled thoughts

Wetenschapper op afstand bestuurd

Bij sensationele proef worden gedachten overgebracht.

8 januari 2014
#IQ

Collega op afstand bestuurd

Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd om gedachten over te brengen naar iemand anders. Dit grensverleggende experiment vond plaats aan de University of Washington in de VS, waar hoogleraar Rajesh Rao zijn collega Andrea Stocco ‘op afstand bediende‘ door een toets in te drukken.

Muts met elektroden

Rao zat in een stoel met een zender op zijn hoofd in de vorm van een muts met elektroden. De muts was verbonden met een EEG-apparaat, dat de elektrische activiteit in de hersenen mat. In een ander vertrek zat Andrea Stocco, ook met een muts op, die aan die van Rao was gekoppeld en het hersengebied dat de handbewegingen aanstuurt, stimuleerde.

Computergame

Rao speelde een computergame, en toen hij een kanon wilde afschieten, dacht hij alleen aan het indrukken van de betreffende toets met zijn rechterwijsvinger. Deze informatie ging via de EEG naar Stocco, die zonder het te beseffen met dezelfde vinger op dezelfde toets drukte.

Noodlanding op afstand

Als er in de toekomst ook meer complexe informatie uitgewisseld kan worden, zou bijvoorbeeld een vliegtuigpassagier op afstand aangestuurd kunnen worden, zodat hij een noodlanding kan maken als de piloten zijn uitgeschakeld.

Hoe voelt het om te worden aangestuurd?

‘Het duurde even voor ik doorhad had dat de proef geslaagd was. Het scherm van de computer stond achter mijn rug, dus ik had geen idee of mijn vinger bewoog door de impulsen of door een gewone spiervertrekking.’

Andrea Stocco, University of Washington

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: