superherkenners

Doe de test: Ben jij een 'superherkenner'?

Circa 1 procent van de mensen is een 'superherkenner'. Dat wil zeggen dat ze onwaarschijnlijk goed zijn in het herkennen van gezichten. Als jij zo iemand bent, kennen wij een paar mensen die graag je hersenen willen onderzoeken.

24 augustus 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

Overkomt het jou regelmatig dat je iemand herkent die je een paar jaar geleden vluchtig hebt gezien?

Dan behoor jij mogelijk tot die ene procent van de wereldbevolking die zich 'superherkenner' mag noemen.

Je kunt HIER een test doen.

Doe mee aan het onderzoek

Als jij een van de beste gezichtsherkenners bent, wil de University of Greenwich in Engeland graag met je praten. Dr. Josh P. Davis is op zoek naar proefpersonen voor het eerste grote onderzoek naar superherkenners dat ooit is ondernomen.

'Ook als je heel goed scoort op de test, hoef je nog geen superherkenner te zijn. Desondanks komen we graag met je in contact, want superherkenners zijn dun gezaaid,' zegt Davis, die de test zelf heeft ontwikkeld.

Een van de eerste studies naar het verschijnsel werd in 2009 uitgevoerd door de Havard University. Deze studie toonde aan dat het verschijnsel daadwerkelijk bestaat.

Unieke vermogens

De onderzoeksgroep bestond echter uit slechts vier zorgvuldig geselecteerde proefpersonen, die zelf van mening waren dat ze deze bijzondere eigenschap bezaten.

De proefpersonen ervoeren het alle vier als een probleem dat ze heel vaak mensen herkenden die zelf geen idee hadden met wie ze te maken hadden.

De studie concludeerde ook dat mensen die extreem goed zijn in geheugenspellen – zoals het bekende Memory – niet per se superherkenners zijn. Er zijn dus meer soorten geheugen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: