Brain activity

Depressief brein is hyperactief

Nieuwe ontdekking kan de kennis over depressie en behandelingsmogelijkheden daarvoor vergroten.

17 september 2012

Het brein van zwaar depressieve personen moet overwerken, constateert een groot onderzoeksteam van onder meer het Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior aan de University of California in Los Angeles, VS.

De onderzoekers hebben de hersenactiviteit van 121 zwaar depressieve personen bekeken en vonden er een patroon in: ze kunnen even goed als andere mensen verbindingen maken tussen de verschillende delen van de hersenen, maar ze zijn er lang niet zo goed in om die verbindingen weer op te heffen als ze niet langer nodig zijn. Veel hersengebieden blijven dus constant verbonden, en het depressieve brein heeft over het algemeen veel meer van dit soort verbindingen dan andere breinen.

En als de hersenen niet in staat zijn om uit te maken welke gebieden er moeten samenwerken, dan komen daar waarschijnlijk de problemen uit voort die we kennen van een depressie: angst, een slechter geheugen, slaapstoornissen en concentratieproblemen.

De onderzoekers hopen nu dat deze nieuwe kennis kan leiden tot een beter begrip van de manier waarop depressies ontstaan en hoe ze het best behandeld kunnen worden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: