depressed man

10 procent heeft last van depressie

Levenslust verdwijnt uit lichaam en geest

14 december 2010 door Gorm Palmgren

Een op de tien mensen krijgt in zijn leven te maken met een ernstige depressie, waarbij het gevoel van eigenwaarde en het humeur zo diep zinken dat het bestaan ondraaglijk lijkt. Je vindt nergens meer plezier in, vermijdt contact met andere mensen en wordt gekweld door problemen en zelfmoordgedachten.

Depressie beïnvloedt naast de geest vaak ook lichamelijke processen, en de patiënt kan last krijgen van slaapprobemen, vermoeidheid, minder eetlust en een verstoorde spijsvertering.

Onderzoekers denken dan ook dat depressie niet op één plek in de hersenen tot stand komt, maar dat de ziekte ontstaat als zenuwprocessen in verschillende delen van de hersenen uit balans raken. Al in 1999 bewees Helen Mayberg, die nu aan de Emory University School of Medicine in Atlanta, Georgia (VS) werkt, dat als de depressie bij patiënten afnam na behandeling, de activiteit in twee gebieden van de buitenste laag van de frontale kwab steeg, en daalde in een ander deel van de hersenschors, dat diep in de hersenen ligt.

Als gezonde proefpersonen aan iets triests moesten denken en in een korte, depressieachtige toestand vervielen, gebeurde juist het tegengestelde: de activiteit daalde in de twee buitenste gebieden van de hersenschors en steeg in het diepere deel.

Dit diepliggende gebied in de hersenen noemen we Brodmann area 25 (of BA25). En het blijkt van doorslaggevende betekenis te zijn voor de ontwikkeling van een depressie.

veel hersendelen worden beïnvloed

Brodmann area 25, BA25, werkt als een soort commandocentrale, die de activiteit van allerlei centra met uiteenlopende werkingen coördineert: de hypothalamus en hersenstam (regelen eetlust en slaap), de amygdala en insula (beïnvloeden het humeur en het gevoel van onrust), de hippocampus (betrokken bij het geheugen) en delen van de frontale kwab (regelt het gevoel van eigenwaarde).

Daniel Weinberger van National Institutes of Health in Bethesda, Maryland, VS toonde aan dat BA25 kleiner is bij mensen met aanleg voor een depressie. Dat geldt ook voor de amygdala, die negatieve gevoelens hanteert. Hun hersenen zijn slechter in het regelen van het humeur en wellicht ook het gevoel van eigenwaarde, geheugen, de eetlust enzovoort, dus ze hebben meer kans op een depressie.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: