Forsinket

Ben jij ook altijd te laat? Wees dan maar ongelofelijk blij!

In ons deel van de wereld wordt er meestal neergekeken op mensen die te laat komen. Maar daar kunnen we beter wat soepeler in worden, want telaatkomers hebben een groot aantal voordelen.

27 mei 2016 door Babak Arvanaghi

'Sorry dat ik wat later ben.'

Veruit de meesten van ons gebruiken dit zinnetje wel eens, maar sommige mensen komen standaard met deze opmerking binnen – tot grote ergernis van hun omgeving.

Mensen die zelf te laat komen, hoeven daar echter niet mee te zitten. Chronisch te laat komen is gewoon een teken dat je een persoonlijkheid hebt die je ook een groot aantal voordelen biedt.

Telaatkomers zijn optimisten

Meestal is een chronische telaatkomer een avondmens.

Uit onderzoek blijkt dat ochtend- en avondmensen een verschillende opvatting van tijd hebben.

Ochtendmensen hebben het gevoel dat een minuut 58 seconden duurt, en avondmensen denken dat een minuut 77 seconden duurt.

Telaatkomers zijn dus optimistischer en denken dat ze meer aankunnen dan mogelijk is in een tijdsbestek. Ze denken dus dat ze meer tijd hebben dan er daadwerkelijk is.

Naast optimistisch zijn ze ook beter in multitasken. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2003.

De lijst van voordelen is lang

Avondmensen hebben ook een aantal andere pluspunten:

*** Ze kunnen zich beter aan hun omgeving aanpassen. * Ze zijn gezonder. * Ze leven meer in het moment. * Ze zijn creatiever. * Ze denken meer vooruit. * Ze genieten meer van het leven dan ochtendmensen.**

Als je zo'n ontspannen houding hebt, zul je vast hebben gemerkt dat daar ook nadelen aan kleven. Je vrienden worden bijvoorbeeld moe van al dat wachten op jou. Maar er is hoop.

Wil je iets doen aan dat chronische te laat komen, dan kun je bijvoorbeeld beginnen om je taken in kleinere onderdelen te hakken. Dat geeft je een realistischer tijdsbeeld, waardoor je de tijd beter kunt indelen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: