Einstein-schoolbord

5 redenen dat rechtshandigen het best zijn

De rechterhand is de hand van slimme, onbevreesde, rijke mensen. Dat zegt de wetenschap.

9 maart 2016 door Babak Arvanaghi

1. Ze zijn minder bang

Wanneer rechtshandigen geconfronteerd worden met een situatie die angst oproept, reageren ze er minder sterk op dan linkshandigen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek uit 2011.

De proefpersonen moesten naar een acht minuten lang fragment uit de film The Silence of the Lambs kijken, en moesten vervolgens vertellen wat ze hadden gezien. Linkshandigen vertoonden tijdens het navertellen duidelijk meer tekenen van posttraumatische stress dan rechtshandigen, die veel rustiger waren.

2. Hun geestelijke gezondheid is beter

Zo'n 10 procent van de bevolking is linkshandig, maar bij mensen met schizofrenie en andere geestesziekten is het aandeel linkshandigen maar liefst 40 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de Yale University.

Dat linkshandigen vaker aan depressie en manische depressiviteit lijden, is echter een broodjeaapverhaal.

3. Ze slapen beter

Rechtshandigen slapen rustiger dan linkshandigen, zo toont een onderzoek van de University of Toledo aan.

Rechtshandigen lopen minder risico op op PLMD (periodiek bewegende ledematen), een aandoening die stuiptrekkingen tijdens de slaap veroorzaakt. Het onderzoek suggereert dat wel 94 procent van de linkshandigen last hebben van deze aandoening.

4. Ze leren beter

Woordenschat, lezen, schrijven, sociale ontwikkeling, grove motoriek en fijne motoriek. Op al deze gebieden blinken rechtshandige kinderen onder de 11 uit volgens een Australisch onderzoek.

Linkshandige kinderen presteren minder goed doordat ze minder vaak een dominante hersenhelft hebben dan rechtshandigen, een eigenschap die het leren bevordert. Met kinderen die beide handen evenveel gebruiken is het echter nog slechter gesteld.

5. Ze verdienen meer

Rechtshandige mannen verdienen het meest, en linkshandige vrouwen het minst. Het verschil is zo'n 3200 euro per jaar, zo blijkt uit een onderzoek van Harvard.

Linkshandigen maken minder vaak hogere opleidingen af dan rechtshandigen. Volgens het onderzoek kan dat te maken hebben met de cognitieve toestand in de hersenen, die stabieler is bij rechtshandigen.

Ben je linkshandig en wil je liever niet weten waar rechtshandigen allemaal beter in zijn? Er is hoop: 5 redenen dat linkshandigen het best zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: