Geheugen

4 extreme geheugens

De wetenschap wil beter begrijpen hoe de hersenen dingen onthouden, en de meest extreme geheugens kunnen daarbij helpen.

10 oktober 2016 door Rikke Jeppesen en Gorm Palmgren

1. Alles is in een minuutje vergeten

– Henry Molaison –

Onderzoekers ontdekten hoe belangrijk de hippocampus voor je geheugen is toen het hersengebied in 1953 werd verwijderd bij Henry Molaison wegens epilepsie.

Na de operatie had hij nog wel zijn kortetermijngeheugen, maar na een minuut – als de herinneringen al in het langetermijngeheugen zouden moeten zijn – was Molaison alles vergeten.

Hoe goed is jouw geheugen? Test je zelf met onze IQ-TEST.

2. Geheugen start steeds opnieuw op

– Clive Wearing –

_Clive Wearing ontmoet zijn vrouw steeds opnieuw. Foto: Jiri Rezac _Voor Clive Wearing bestaat de wereld steeds maar 30 seconden.

Toen hij 47 was, kreeg hij een hersenontsteking die de hippocampus in de hersenen zo zwaar aantastte dat hij zich zijn verleden niet meer herinnert en geen nieuwe herinneringen opslaat.

Hij kan maar 30 seconden onthouden – ongeveer de omvang van het kortetermijngeheugen.

Clive Wearing begroet zijn vrouw dus steeds weer alsof hij haar nooit gezien heeft. Wel kan hij nog steeds nieuwe melodieën op zijn piano leren en onthouden – al moet hij er wel aan worden herinnerd dat hij ze kan spelen.

3. Hij onthoudt ALLES

– Nima Veiseh –__

_Nima Veiseh kan niets vergeten. Foto: Nima Veiseh _Niets vergeet Nima Veiseh, kunstschilder en onderzoeker in Washington in de VS.

Hij onthoudt alles wat hij meemaakt. Van een willekeurige dag noemt hij het weer, wat hij aan had en waar hij in de trein zat naar zijn werk.

Onderzoekers weten niet wat de oorzaak is van dit highly superior autobiographical memory, maar het kan door dwanggedachten komen.

Hoe goed is jouw geheugen? Test je zelf met onze IQ-TEST.

4. Hij vergat zichzelf 29 jaar lang

– Edgar Latulip –__

_Na een ongeluk wist Edgar Latulip niet meer wie hij was. Foto: Waterloo Regional Police Service _In 1986 belandde de 21-jarige Canadees Edgar Latulip in het ziekenhuis nadat hij zijn hoofd hard gestoten had.

Toen hij bijkwam, wist hij niet wie hij was.

Zonder paspoort of rijbewijs kon zijn identiteit niet worden vastgesteld, en 29 jaar lang ging Edgar Latulip door het leven onder een andere naam, tot zijn verleden in flarden terugkwam.

Zijn hersenen werken echter niet goed; bij zijn verdwijning was hij al geestelijk gehandicapt.

Onderzoekers stellen scherp op verloren herinneringen

Hoewel de meest bizarre gevallen nog niet altijd volledig kunnen worden verklaard, zijn wetenschappers de laatste jaren een stuk wijzer geworden op het gebied van het geheugen.

Nu willen ze zelfs onze jeugdherinneringen terughalen uit de vergetelheid:__

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: