nachtmerrie

13 dingen die je nog niet wist over nachtmerries

Je kent iedereen die erin voorkomt, ze zijn goed voor je gezondheid en ze kunnen chronisch worden. Nachtmerries zijn niet alleen maar enge dromen – er zit meer in dan je denkt.

18 november 2015 door Babak Arvanaghi

1. Ze zijn speciaal ontworpen voor jou

Je nachtmerries zijn precies afgestemd op wat jou bang maakt. Daardoor kunnen jouw nachtmerries voor iemand anders heel gewone dromen zijn. Het kan dan ook zijn dat je niet begrijpt waar iemand het over heeft als hij over zijn nachtmerries vertelt.

2. Het zijn allemaal bekenden

Alle mensen die een rol spelen in je nachtmerries heb je al eens eerder gezien. Het kan zijn dat je ze alleen op straat bent gepasseerd of op tv hebt gezien, maar volslagen vreemden zijn het nooit.

3. Houd alcohol en stress op afstand

Er is een verband tussen enge dromen en slecht slapen. Wind je daarom niet te veel op en laat de fles staan als je nachtmerries wilt vermijden. En snoep niet vlak voor het slapengaan. Je kunt ook nachtmerries krijgen doordat je verbranding in gang wordt gezet, wat de slaap verstoort.

4. Je oogleden trillen

Nachtmerries ontstaan in de remslaap, de fase van de slaap waarin we dromen. Gemiddeld hebben we vier à vijf remperioden per nacht.

5. Blinden hebben ze ook

Je hoeft niet te weten hoe de enge persoon in je dromen eruitziet. Het is genoeg om iemand te ruiken of te horen praten. Blinden hebben ook nachtmerries, maar die spelen in op andere zintuigen dan het oog.

6. Achtervolging en verwarring

Er is verschillende malen onderzocht waar we het vaakst akelig over dromen. Maar de onderzoeken kwamen niet uit op dezelfde conclusie. Sommige nachtmerries worden echter in de meeste onderzoeken genoemd: die waarin je wordt achtervolgd, die waarin je valt en die waarin je iemand kwijtraakt die je lief is.

7. De droom blijft hangen

Een van de kenmerken van nachtmerries is dat je vaak halverwege wakker wordt. Als je midden in een droom ontwaakt, blijft hij je beter bij. Daarom kan het moeilijk zijn om het gevoel van een nachtmerrie af te schudden.

8. Ze bedoelen het goed

In fysiek opzicht zijn nachtmerries goed voor je. De hersenen sturen het bloed naar je ledematen in plaats van het voor zichzelf te houden, wat het herstel van je lichaam bevordert. Stresshormonen, je afweersysteem en je bloeddruk hebben allemaal baat bij de boze dromen. Dus slaap lekker door de nachtmerries heen – ze hebben het beste met je voor.

9. Ze hebben kunst voortgebracht

In de loop der tijd zijn nachtmerries voor veel kunstenaars een belangrijke inspiratiebron geweest. Zo laat de griezelschrijver Stephen King zich sterk inspireren door zijn eigen enge dromen. Hetzelfde gold voor de schilder Salvador Dalí (foto).

10. Ze kunnen chronisch worden

Als je vaak hevige nachtmerries hebt, kan dat leiden tot een slaapstoornis. De stoornis, die in het Engels nightmare disorder heet, houdt je wakker omdat je bang bent om in slaap te vallen en verder te dromen.

11. Sommige mensen zijn er dol op

Niet iedereen vindt nachtmerries vervelend. Slaaponderzoekers ontdekten zelfs dat sommige mensen het jammer vonden dat ze midden in een nachtmerrie wakker werden. Zij ervoeren de droom als spannend – alsof ze meespeelden in een actiefilm.

12. Gemengde gevoelens

Angst is niet de dominante emotie. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met een nachtmerrie meestal verwarring, schuld of afschuw voelden voordat ze badend in het zweet wakker werden.

13. Ze veranderen je gedrag

Als je droomt over een vliegtuig dat neerstort of een trein die wordt gebombardeerd, is de kans groot dat je je reisplannen wijzigt of de reis zelfs annuleert. Dat blijkt uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: