Food sensor

Sensor waarschuwt bij bedorven vlees

Een sensorstrookje vertelt je hoe ver het vlees in de supermarkt al is in het verrottingsproces.

13 september 2011

Binnenkort spoort een sensor bedorven vlees en vis in de koeling van de supermarkt op. Aan het Fraunhofer-instituut in München is een sensorstrookje ontwikkeld dat fabrikanten in een gesloten verpakking kunnen plaatsen, en dat iets over de toestand van de inhoud meldt.

De sensor reageert op biogene aminen, de moleculen die gevormd worden als etenswaren – vooral vlees en vis – beginnen te rotten. Aminen veroorzaken ook de akelige verrottingsgeur. Als het strookje geelgroen wordt, is de inhoud niet meer te eten.

De wetenschappers werken nu aan een meter die je in een winkel over pakjes vlees en vis kunt halen, waarna je eraan kunt aflezen hoe ver deze soorten voedsel precies in het natuurlijke verrottingsproces zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: