Naakt slapen

6 redenen: Daarom moet je naakt slapen

De wetenschap heeft gesproken: je pyjama, sokken en T-shirt moeten uit. En zeg je ondergoed ook maar gedag.

7 juli 2016 door Babak Arvanaghi

Je slaapt lekkerder

Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur, om weer te stijgen als je wakker wordt. Draag je nachtkleding, dan loop je het risico dat je lichaam niet goed kan afkoelen. Het gevolg is dat je onrustig slaapt. Je ligt te woelen, zweet meer en wordt niet uitgerust wakker.

Het is beter voor je huid

Bepaalde delen van je lichaam krijgen overdag weinig frisse lucht. Dat geldt bijvoorbeeld voor je voeten, oksels en geslachtsdelen, die vaak verstopt zitten onder meerdere lagen kleding. Zorg er daarom voor dat je ze 's nachts wel lucht, om bijvoorbeeld schimmelinfecties te voorkomen.

Je blijft er jong bij

Als je de temperatuur laag houdt tijdens de slaap, geeft je lichaam meer melatonine en groeihormoon af. Die chemicaliën zorgen ervoor dat je lijf jong blijft. Als je 's nachts kleren draagt, kan het zijn dat er minder hormoon wordt afgegeven.

Het houdt je slank

Als je diep slaapt, daalt het niveau van het stresshormoon cortisol, terwijl er juist meer van wordt aangemaakt als je slecht slaapt. Te veel cortisol wordt in verband gebracht met een groot aantal nadelige effecten – zoals een grotere eetlust en een hoger gewicht ...

Je liefdesleven wordt beter

Het knuffelhormoon oxytocine wordt onder andere aangemaakt bij huidcontact. Als je partner en jij allebei naakt slapen, wordt er dus elke nacht veel oxytocine aangemaakt. Dat leidt tot een beter seksleven en minder stress.

Je geslachtsorganen zijn je dankbaar

Het is voor mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen goed om af en toe bevrijd te zijn van strak, warm ondergoed. Voor mannen betekent het dat de testikels wat meer ruimte en koelte krijgen. Dat verbetert de kwaliteit van het sperma.

Voor vrouwen betekent minder textiel minder vaginale schimmelinfecties. Schimmel houdt niet van een koel, droog milieu en gedijt het best in een warme, vochtige omgeving.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: