SkaldedeCanva

Geprinte haarzakjes moeten kale mensen redden

Cosmeticareus L'Oréal is samen met het bioprintbedrijf Poietis op zoek gegaan naar een middel tegen kaalheid. Ze willen nieuwe haarzakjes 3D-printen.

17 oktober 2016 door Babak Arvanaghi

Op een dag kun je het niet meer ontkennen: je wordt langzaam maar zeker kaal.

Tweederde van de mannen krijgt voor hun 35e te maken met haaruitval, en rond de 50 is er bij 85 procent geen sprake meer van een weelderige haardos. En vaak gaat haaruitval gepaard met een lagere eigendunk en een gekwetst ego.

Maar er is hoop voor alle kale mannen. Cosmeticareus L'Oréal is een samenwerking aangegaan met het bioprintbedrijf Poietis. Samen willen ze haarzakjes gaan printen.

Printen met bio-inkt

De geprinte haarzakjes worden in de kale huid getransplanteerd, waar ze kunnen groeien en de vergane glorie kunnen herstellen.

Het is echter een gecompliceerde techniek, die nog niet geheel is doorontwikkeld. Via een spiegel en een lens wordt een laser gericht op bio-inkt, die uit zorgvuldig geselecteerde celtypen bestaat. De laser hakt daarna de bio-inkt in piepkleine druppeltjes.

In het fragment zie je hoe de biologische laserprint werkt.

De celdruppeltjes vallen laag voor laag op een voedingsbodem. Daar vormen ze een haarzakje, dat zich voedt met de ondergrond voordat het geïmplanteerd wordt in een kale kruin.

Nog een lange weg te gaan

Poietis is toonaangevend op het gebied van deze techniek en heeft al met succes kraakbeen geprint.

In principe werkt de methode hetzelfde als bestaande haartransplantaties, waarbij haar uit bijvoorbeeld de nek naar het hoofd wordt verplaatst. Maar nu worden geprinte haren gebruikt in plaats van echte. Het zal nog een paar jaar duren voordat de methode beschikbaar is.

Bekijk ook ...

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: