kakkerlakkenmelk

Kakkerlakkenmelk is het nieuwe superfood

Vier keer zo voedselrijk als koemelk. Houdbaar, goedkoop en CO2-neutraal. Is de kakkerlak de melkkoe van de toekomst?

26 juli 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz
  • Wacht eens even. De kakkerlak is helemaal geen zoogdier, en geeft dus geen melk.

Ja, nee, dat klopt natuurlijk. Maar toch ...

De ondersoort Diploptera punctate komt heel veel voor in Azië, maar is geen gewone kakkerlak. Hij is de enige die levende jongen baart, die hij voedt met een melkachtig kristal dat zijn onderlichaam afscheidt. Dat heeft toch veel weg van een melkkoe, zeg nou zelf.

Melk bevat alles

'Het is een complete voedingsbron,' aldus Sanchari Banarjee, die onderzoek doet naar de melk van de kakkerlak.

'De melk bevat veel suikers en eiwitten, en daarnaast alle aminozuren die je nodig hebt.'

De kakkerlakkenmelk bevat zelfs vier keer zo veel voedingsstoffen als koemelk en is bovendien makkelijker te verteren, waardoor de energie beter benut wordt. En als klap op de vuurpijl is hij beter houdbaar en makkelijker te concentreren.

Melkmeisjes (m/v) kunnen echter opgelucht ademhalen. Ze hoeven niet met een loep en een pincet aan de slag. En begin nog maar niet een minimelkmachine in elkaar te knutselen in de schuur in de hoop steenrijk te worden.

Toch heeft het Indiase instituut voor stamcelonderzoek en regeneratieve geneeskunde mogelijk goud in handen.

Synthetische productie

Daar hebben ze namelijk de 'melk' van de kakkerlak geanalyseerd en zijn ze tot de conclusie gekomen dat die waarschijnlijk synthetisch geproduceerd kan worden. Ze hebben de genen weten te isoleren die de melk in het lichaam van de moederkakkerlak produceren, en daarmee hebben ze een grote stap gezet in de richting van kunstmatige productie van de melk.

Vanwege de vele calorieën zal kunstmatige kakkerlakkenmelk waarschijnlijk geen wereldwijde bestseller worden, want we krijgen al meer dan genoeg calorieën binnen. Het is echter desondanks een buitengewoon nuttig product.

Insecten hebben de toekomst

'Binnen afzienbare tijd wordt het een probleem om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden. Als wij een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing, dan zijn we daar heel blij mee,' zegt onderzoeksleider Subramanian Ramaswang.

Meer wetenschappers hebben insecten aangewezen als belangrijkste bron van eiwitten in de toekomst. Tot nu toe hield dat echter vooral in dat mensen insecten of producten op basis van insecten zouden moeten eten – een idee dat niet iedereen even prettig vindt.

Wellicht is synthetisch geproduceerde kakkerlakkenmelk wat beter binnen te houden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: