pregnant couple at hospital

Zouden jij en je partner toekomstige kinderen laten testen?

DILEMMA 4: Onderzoekers denken dat we straks vaker met genoomanalyses berekenen welk risico embryo’s lopen op het ontwikkelen van allerlei ziekten. Dat leidt tot bezorgdheid, en tot het schrikbeeld van designbaby’s.

2 januari 2012

Als je zeker weet dat je een hoog risico loopt om de bedreigende ziekte van Huntington te ontwikkelen, moeten jij en je partner besluiten of jullie willen laten onderzoeken of jullie ongeboren kind daar ook meer kans op heeft.

Veel mensen twijfelen er niet aan of ze zulke ernstige ziekten willen laten onderzoeken, zoals ook het syndroom van Down en Turner en andere chromosoomafwijkingen. Anderen werpen tegen dat de samenleving deze mensen straks niets meer te bieden heeft als er nog maar zo weinig zijn.

Ouderpaar wilde liever doof kind

Een genoomtest zal in de toekomst ook minder ernstige, maar toch bepalende omstandigheden aan het licht kunnen brengen. Is je kind straks intelligent, of atletisch, en raakt het makkelijk verslaafd aan nicotine of alcohol? In de VS heeft een stel dove ouders ervoor gekozen embryo’s te selecteren die uitgroeien tot dove kinderen.

Want: ‘Wij vinden niet dat we het slechter hebben dan anderen. Onze wereld is juist verrijkt, en dat willen we graag delen met ons kind.’

Dilemma

Wat zou jij doen? Neem hier deel aan vijf polls van Wetenschap in Beeld over de dilemma's van een genoomtest.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: