depressie en armoede TOP

Armoede leidt tot depressie

Als het gezin waarin je opgroeit de eindjes aan elkaar moet knopen, loop je later een hoger risico op het ontwikkelen van een depressie, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een depressie-gen beïnvloedt het hersengebied waar gevoelens zetelen.

2 juni 2016 door Mikkel Skovbo

Jongeren die opgroeien in een gezin dat de eindjes aan elkaar moet knopen, hebben het niet alleen economisch zwaar, maar ook biologisch.

Dat blijkt uit een neurowetenschappelijk onderzoek van de Duke University in de VS.

Bij jongeren uit in socio-economisch opzicht zwakke gezinnen werden veranderingen in het gen SLC6A4 vastgesteld, dat de activiteit in de amygdala beïnvloedt – het hersengebied dat onze basale gevoelens aanstuurt en in verband staat met depressie.

'Dit is een van de eerste onderzoeken die laten zien dat een lage socio-economische status tot veranderingen in het aflezen van genen kan leiden,' aldus onderzoeksleider Johnna Swartz in Duke TODAY.

Depressie begint in de genen

De wetenschappers volgden 132 jongeren tussen de 11 en 15 jaar uit verschillende socio-economische groepen.

Proefpersonen uit een gezin met een laag inkomen en opleidingsniveau, dat wil zeggen met een lage socio-economische status, bleken meer chemische markers te hebben rond het gen SLC6A4.

Het gaat om een epigenetische verandering. Dat houdt in dat het DNA zelf niet gewijzigd is, maar dat de manier waarop het gen wordt afgelezen door externe factoren is beïnvloed.

Hoe meer markers zich ophoopten rond het SLC6A4-gen van de proefpersonen, hoe meer activiteit de wetenschappers waarnamen in de amygdala, het hersencentrum dat nauw verbonden is met het gen.

SLC6A4 draagt bij aan het reguleren van de hoeveelheid van de geluksstof serotonine in het brein.

Milieu beïnvloedt genetica

De onderzoekers denken dat stressfactoren die in verband staan met een lage socio-economische status – chaos, gebroken gezinnen, slechte voeding en roken – bijdragen aan de epigenetische verzwakking van de jongeren.

'De constante worsteling om de eindjes aan elkaar te knopen leidt ongetwijfeld tot veranderingen op termijn, en die beïnvloeden de ontwikkeling van de kinderen,' zegt dr. Johnna Swartz van de faculteit van psychologie en neurowetenschap van Duke University.

Uit het onderzoek is gebleken dat de proefpersonen die er het slechtst voorstonden – bij wie de amygdala het actiefst was – ook de meeste tekenen van depressie vertoonden.

WAT IS DEPRESSIE?

Een depressie is een verlaging van de stemming gedurende meer dan twee weken.

De symptomen zijn onder meer vermoeidheid, futloosheid, concentratieproblemen, een laag zelfbeeld, spanning, een verminderde eetlust, slaapproblemen en een gevoel van nutteloosheid.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat er wereldwijd jaarlijks 350 miljoen mensen aan een depressie lijden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: