mutation i finske gener slåskamp

Gemuteerde Finnen gaan door het lint en geven zich over aan ongeremde seks

100.000 Finnen dragen een geniepige mutatie waardoor ze door het lint gaan, spontaan klaarkomen en het mes trekken, vooral als ze drinken. Zelfs na één drankje hebben de Finse mutanten zichzelf niet meer in de hand.

3 december 2015 door Mikkel Skovbo

Finnen met een kort lontje of een gigantische seksdrive hebben nu een goed excuus voor hun bandeloosheid. Het ligt niet aan hen – ze hebben gewoon een mutatie.

Een onderzoek van de universiteit van Helsinki wijst uit dat 2,2% van de Finse bevolking – rond de 100.000 mensen – een mutatie in het gen HTR2B heeft.

Die mutatie maakt de Finnen extreem impulsief. Ze hebben zichzelf niet meer in de hand, vooral als de dop van de wodkafles erafgaat in de sauna.

Mutatie leidt tot impulsieve seks

Volgens de leider van het onderzoek, psychiater Roope Tikkanen, geven de Finnen zich door die mutatie over aan onbezonnen handelingen, zoals rijden onder invloed. Maar dat is nog lang niet alles.

'Bij dragers van de mutatie kan alcohol al heel snel leiden tot impulsief seksueel gedrag – en in andere gevallen tot een explosie van geweld. Daarom is het niet zo gek dat een messentrekker dit gedrag aan de mutatie koppelt,' aldus Roope Tikkanen tegen de Deense krant Politiken.

De Finse mutatie gaat gepaard met een impulsieve seksualiteit.

De genmutatie maakt de Finnen in kwestie impulsiever, ook als ze nuchter zijn, maar het effect wordt flink versterkt door het drinken van een paar alcoholische drankjes. Hoe dat komt is nog niet duidelijk.

Mutatie beïnvloedt mogelijk signaalstof

We weten ook nog niet wat de genetische mutatie precies doet met de Finse hersenen. Tot dusver hebben de Finse onderzoekers alleen geconstateerd dat er een verband is tussen de mutatie en het bandeloze gedrag, maar er zijn ook veel mensen die een link zien tussen de genetische verandering en een belemmerde productie van de signaalstof serotonine in de hersenen.

Serotonine is cruciaal voor je beoordelingsvermogen en zelfbeheersing, en een verminderde productie daarvan kan waarschijnlijk leiden tot impulsiviteit en ongeremdheid.

Alleen Finnen kampen met de mutatie

De vreemde genetische mutatie is alleen nog maar bij etnische Finnen aangetroffen. Dat komt waarschijnlijk doordat Finland door de geschiedenis heen vrij afgezonderd was, waardoor de genen zich lange tijd nauwelijks hebben gemengd met die van de rest van de wereld.

Volgens Roope Tikkanen worden Latijns-Amerikanen, Britten en andere Scandinaviërs niet geplaagd door een verandering van het gen HTR2B. De combinatie van seks, geweld en een mutatie kan dus als een typisch Fins trekje worden beschouwd.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: