Felix Baumgarter testjump

Film: Baumgartner door de geluidsbarrière

Een jaar geleden ging de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner in een vrije val van 39 kilometer hoogte met 1357,6 km/h door de geluidsbarrière. Er is een nieuwe documentaire uit over deze geslaagde recordpoging.

4 oktober 2012

Download het artikel en lees het hele verhaal over Felix Baumgartner en zijn poging de geluidsbarrière te doorbreken

De eerste supersonische mens ter wereld heet Felix Baumgartner. De 43-jarige skydiver uit Oostenrijk sprong zondagavond op maar liefst 39 kilometer hoogte uit een speciaal ontworpen ruimtecapsule. Circa 10 minuten later landde hij heelhuids in Roswell in de VS. Tijdens zijn sprong bereikte Baumgartner een snelheid van 1342,8 km/h, wat in de ijle lucht van de stratosfeer ruim voldoende is om sneller te gaan dan het geluid.

Als een vliegend voorwerp – of een mens – de geluidsbarrière doorbreekt, versterken nieuwe en oude geluidsgolven elkaar, waardoor schokgolven kunnen optreden.

Meerdere records gebroken

Deskundigen waren bang dat deze schokgolven het ruimtepak van Baumgartner in stukken zouden scheuren, of dat hij in een spin zou raken. Maar gelukkig zorgde de ijle lucht ervoor dat hij niets merkte van de geluidsbarrière. Hij kwam tijdens zijn vrije val echter wel in een kritieke spin terecht, maar hij slaagde erin daaruit te komen, en landde veilig op de grond.

Het record voor de hoogste vrije val was sinds 1960 in handen van de legende Joe Kittinger, die toen van een hoogte van 31,3 kilometer sprong. De nu 83-jarige Kittinger was als deskundige betrokken bij de missie van Baumgartner, die gefinancierd is door Red Bull. Hij was bij de recordpoging aanwezig.

Naast de records voor eerste supersonische mens, hoogste snelheid tijdens een vrije val en de hoogste vrije val, vestigde Baumgartner ook het record voor de hoogste bemande ballonvaart. Maar het record voor de langste vrije val is nog steeds in handen van Kittinger.

Lees meer: 10 feiten over de sprong van Baumgartner

Nieuwe documentaire over Baumgartner

Een jaar na de recordsprong van Baumgartner kun je dit historische moment opnieuw beleven dankzij de documentaire 'Mission to the Edge of Space'.

Deze film bevat onder meer nieuw 'behind the scenes'-materiaal en laat zien dat de missie maar op het nippertje doorging.

De volledige documentaire is vanaf 14 oktober drie maanden lang beschikbaar via het radiokanaal rdio.com. Om hem te kunnen zien kun je een gratis account aanmaken op rdio.com.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: