De teams van Dat Wordt Oorlog!
De teams van Dat Wordt Oorlog!

Het is rood tegen blauw – veel meer is er soms niet nodig om de lont in het kruitvat te steken.

© NPO3/BNN

Dat wordt oorlog!

Vanavond op tv: twee teams staan elkaar naar het leven tijdens een sociaal experiment.

25 april 2017

Als je twee groepen mensen flink tegen elkaar opzet en dan de knuppel in het hoenderhok gooit, krijg je heibel. En niet zomaar een beetje, de teams gaan elkaar binnen de kortste keren naar het leven staan.

Hoe schokkend makkelijk het is om mensen tegen elkaar op te stoken laat Jan Versteegh zien met zijn BNN-programma Dat Wordt Oorlog!

Robbers Cave Experiment

Het BNN-programma is gebaseerd op het Robbers Cave Experiment uit 1954, waarin Muzafer Sherif in de VS twee groepen jongens van 12 jaar tegen elkaar uitspeelde, zonder dat ze het wisten.

Sherif wilde weten hoe groepsconflicten zich ontwikkelen, en welke prikkels er nodig zijn om de lont in het kruitvat te steken. Maar hij wilde ook onderzoeken hoe dat conflict vervolgens op te lossen valt. Als twee groepen mensen diep verdeeld zijn, hoe komen ze dan weer samen?

Deelnemers vermoeden niets

Ook in Dat Wordt Oorlog! hebben de deelnemers geen idee dat ze betrokken zijn bij een sociaal experiment. Ze denken dat ze meedoen aan een realityserie.

Of Dat Wordt Oorlog! net zo'n vreedzame afloop kent als het Robbers Cave Experiment, moet nog blijken. In elk geval moesten de opnames vroegtijdig worden gestaakt doordat het er zo heftig aan toe ging. 

Ben jij ook in staat tot oorlog?

Verder dringt de vraag zich op: zou ik óók zo makkelijk tot oorlog in staat zijn? Na het zien van de serie maak je je daar waarschijnlijk nog maar weinig illusies over ...

Je ziet het in vier afleveringen vanaf vanavond, om 20.30 uur op NPO3.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: