Ronnie Pickering

Boze automobilisten kom je het meest tegen op vrijdag

Uit een onderzoek naar het gedrag van Amerikaanse weggebruikers blijkt dat op vrijdag de meeste agressievelingen rondrijden. De grootste boosdoener is de spits.

19 mei 2016 door Babak Arvanaghi

De lange werkweek is bijna voorbij. Het is mooi weer en het weekend lonkt. Maar in plaats van vrolijk te zijn, zit je jezelf op te vreten. Je staat vast in de file, en je voelt dat je woede het kookpunt nadert.

Agressie in het verkeer komt het meest voor op vrijdag aan het eind van de middag. In elk geval in de Verenigde Staten. In een groot onderzoek is namelijk in kaart gebracht wanneer de kans het grootst is dat Amerikanen tekeergaan in het verkeer.

Mijd de spits

Het slechtste moment om in de auto te stappen is voor een Amerikaan een vrijdag in augustus om 18.00 uur. Dat blijkt uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de autoverzekeringsmaatschappij Auto Insurance Center.

De video waarin Ronnie Pickering een motorrijder bedreigt, ging viraal.

In de VS begint de vrijdagspits om 18.00 uur, dus het tijdstip is geen verrassing.

Het agressieve gedrag in het verkeer is te verklaren doordat mensen territoriaal zijn, en de auto is een verlengstuk van ons territorium. Als iemand anders te dichtbij komt, gaan we door het lint.

Hoed je voor de vrijmibo

Een andere reden is dat we heftiger reageren op slecht gedrag dan op goed gedrag. Als iemand een belabberde rijstijl heeft, reageren we daar sneller op dan wanneer iemand ons voor laat gaan.

In de spits zijn dus alle factoren voor agressie in het verkeer aanwezig. En doordat veel bedrijven een vrijdagmiddagborrel houden en we van alcohol nog agressiever worden, loopt het al snel uit de hand.

In augustus is het bovendien warm in de auto en willen mensen naar buiten. Daardoor zijn ze nog ongeduldiger.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: