Aardappelen maakten ons tot mensen

Ons vermogen om zetmeel af te breken was volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië in Santa Cruz van groot belang voor onze ontwikkeling. Vergeleken met andere primaten heeft de mens meer genen van het type AMY1, die nodig zijn voor de aanmaak van het speekselenzym amylase. Amylase maakte het de vroege mens mogelijk om voedsel met zetmeel te eten, zoals aardappelen, wortelen en rijst. Zo kreeg de mens extra calorieën binnen, die fungeerden als brandstof voor de hersenen. Onderzoekers zien dit als de belangrijkste reden dat de hersenen zich bij de vroege mens konden ontwikkelen.

1 september 2009

Ons vermogen om zetmeel af te breken was volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië in Santa Cruz van groot belang voor onze ontwikkeling. Vergeleken met andere primaten heeft de mens meer genen van het type AMY1, die nodig zijn voor de aanmaak van het speekselenzym amylase. Amylase maakte het de vroege mens mogelijk om voedsel met zetmeel te eten, zoals aardappelen, wortelen en rijst. Zo kreeg de mens extra calorieën binnen, die fungeerden als brandstof voor de hersenen. Onderzoekers zien dit als de belangrijkste reden dat de hersenen zich bij de vroege mens konden ontwikkelen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: