Kram topbillede

4 redenen: Daarom moeten we meer knuffelen

Een stevige knuffel is fijn, en maakt zelfs de grauwste regendag goed. Maar wat je misschien niet weet is dat knuffels en andere aanrakingen ook op veel manieren goed zijn voor je gezondheid.

24 augustus 2016 door Nanna Vium

Je hebt onhandige, vriendschappelijke en meer innige.

Knuffels zijn er in soorten en maten, maar niet iedereen is er even kwistig mee.

Toch is het goed om links en rechts medemensen op een stevige omhelzing te trakteren.

Er zijn namelijk diverse wetenschappelijke redenen om te stellen dat knuffels – in grote doses – eigenlijk onderdeel zouden moeten zijn van een drukke werk- of schooldag.

1. Knuffelen is goed voor je hart

via GIPHY

Een innige knuffel is ronduit hartverwarmend.

Maar wist je ook dat een knuffel of een andere liefdevolle aanraking een heus medicijn voor je hart kan zijn?

Een onderzoek van wetenschappers van onder meer de University of North Carolina-Chapel Hill toont aan dat zelfs een vrij korte omhelzing een positieve, beschermende invloed kan hebben op de gezondheid van het hart.

Als je vlak voor een stresssituatie een knuffel of aanrakingen van je partner krijgt, kan dat je bloeddruk en hartslag namelijk flink omlaag brengen.

2. Knuffels beschermen tegen ziekten

via GIPHY

Een onderzoek van Carnegie Mellon University in de VS wijst uit dat geregeld knuffelen kan helpen om verkoudheid en andere ziekten buiten de deur te houden.

De wetenschappers vroegen meer dan 400 proefpersonen hoeveel knuffels ze hadden gekregen gedurende een periode van twee tot drie weken. Daarna legden ze de cijfers naast gegevens van hun weerstand tegen ziekten.

Daarbij kwamen de wetenschappers erachter dat vaak knuffelen bescherming kan bieden tegen ziekten en infecties, en de symptomen van ziekten kan verzachten.

3. Bij knuffelen komen gelukshormonen vrij

via GIPHY

Uit onderzoek blijkt dat een flinke knuffel – het liefst langer dan 20 seconden – een chemisch bombardement van zogeheten geluks- of liefdeshormonen in de hersenen kan vrijmaken.

Daaronder valt het hormoon oxytocine, dat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Oxytocine wordt gevormd in de hypothalamus in de hersenen en maakt het onder meer mogelijk langdurige sociale banden aan te gaan met degene die je knuffelt of met wie je huid-op-huidcontact hebt.

Mannen hebben minder oxytocine in hun hersenen dan vrouwen, en een recent onderzoek van de University of California toont dan ook aan dat vooral mannen baat hebben bij een knuffel. Dit verhoogt hun oxytocinegehalte, waardoor ze stressbestendiger worden en kans maken op een langer en gezonder leven.

4. Knuffels kunnen doodsangst verminderen

Iedereen kan last hebben van angst voor de dood, maar het komt vaker voor bij mensen met een lage eigenwaarde.

Een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat in 2014 werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science, wijst uit dat knuffels en aanrakingen doodsangst kunnen verzachten bij mensen met een lage eigenwaarde. Volgens onderzoeksleider Sander Kool kunnen zelfs vluchtige en toevallige aanrakingen dat effect hebben.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: