Topfoto stilte

3 redenen: Daarom is stilte goed voor je hersenen

De wereld zit vol lawaaiige apparaten, die constant aandacht van je brein vragen. Het is goed om je er af en toe aan te onttrekken en de omgeving op 'mute' te zetten.

19 april 2017 door Nanna Vium

Autolawaai, muziek en bellende smartphones.

Voor de meesten van ons staat elke dag in het teken van een herrie die onze gehoorgang weet te vinden en constant aandacht eisen, misschien wel zonder dat je het merkt.

Het is goed om je omgeving eens op 'mute' te zetten, je oordopjes uit te doen en de stilte te verwelkomen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat stilte veel belangrijker is voor de hersenen dan je waarschijnlijk denkt.

Hier lees je hoe weldadig het kan zijn om het geluid even af te zetten.

1. Stilte bevordert de aanmaak van hersencellen

In een onderzoek van 2013 deed een groep onderzoekers van onder meer de Amerikaanse Duke University een verrassende ontdekking toen ze onderzochten wat de stilte doet voor de hersenen van volgroeide muizen.

De wetenschappers ontdekten dat slechts twee uur stilte per dag de ontwikkeling van nieuwe hersencellen in de hippocampus bevordert. De hippocampus is een belangrijk hersengebied voor gevoel, geheugen en leervermogen.

2. Stilte vermindert stress en spanningen

Onderzoeken wijzen uit dat zelfs een laag lawaainiveau onze hersenen al kan beïnvloeden en kan leiden tot een verhoogd gehalte van stresshormonen, slechte leerprestaties, een verhoogde bloeddruk en zelfs hartaanvallen.

Stilte lijkt daarentegen het tegengestelde effect te hebben.

In een onderzoek van 2006 ontdekten onderzoekers dat een stilte van slechts twee minuten ontspannender werkt dan een stukje relax-muziek.

Ze kwamen daar achter door onder meer veranderingen in de bloeddruk en de bloedsomloop in de hersenen te meten.

3. Stilte krijgt hersenen aan het werk

Studies hebben aangetoond dat de hersenen in een bepaalde toestand geraken als je de tijd neemt om te mijmeren, zonder geluiden en andere prikkels van buitenaf.

In het Engels noem je die toestand het 'default mode network', waarbij bepaalde hersengebieden actief worden. Daar word je creatief van, je kunt je ervaringen beter verwerken en alles lijkt zinvoller.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: