dodelijke dosis

11 dodelijke doses van dagelijkse dingen

De meeste van deze dingen heb je waarschijnlijk in huis, en als je niet uitkijkt met de dosering, kunnen ze dodelijk zijn.

18 juni 2017 door Babak Arvanaghi

1. Koffie

De cafeïne in koffie houdt je wakker, maar te veel kan dodelijk zijn.

Iemand van 70 kilo overlijdt na het drinken van zo'n 70 koppen koffie. De cafeïne leidt eerst tot hartkloppingen, en vervolgens tot een hartstilstand.

2. Kersen

Je kunt een kersenpit best doorslikken, maar je moet er niet op kauwen. Achter de harde schil zitten cyanohydrinen in de pit, die in het lichaam omgezet worden in het levensgevaarlijke vergif cyanide, ook bekend als blauwzuur.

Pruimen, abrikozen en perziken hebben ook pitten met deze stof, maar er zit minder gif in dan in kersenpitten.

3. Alcohol

26 shots wodka in korte tijd ontregelen de bloedsomloop en de ademhaling zodanig dat een volwassene eraan kan overlijden.

Sommige mensen die gewend zijn aan alcohol, kunnen echter veel meer drinken.

4. Water

Je hoort voortdurend dat je veel water moet drinken. Maar zelfs hier is een grens. Als je in één keer 6 liter water achteroverslaat, haal je waarschijnlijk de volgende dag niet.

Door het water zetten de hersencellen uit, en doordat de schedel niet meegeeft, raken de hersenen beschadigd, wat fataal kan zijn.

5. Chocolade

Teobromine is een stof die in cacaobonen zit, en waar mensen en dieren een overdosis van kunnen krijgen. De stof zit ook in - vooral pure - chocolade.

Dat betekent echter niet dat je nu je geheime voorraadje chocoladerepen moet weggooien. Mensen kunnen goed tegen teobromine, en er zijn maar liefst 85 plakken pure chocolade nodig om een volwassene te doden.

6. Zout

Een snufje zout op je biefstuk is lekker – 48 theelepels zout op je biefstuk is dodelijk.

Te veel zout leidt tot hypernatriëmie, waarbij de hersencellen krimpen. Het natrium in zout is dodelijk.

7. Geluid

Een straalvliegtuig produceert 150 decibel, genoeg om je trommelvliezen te doen scheuren. Maar voor een dodelijke dosis geluid is meer nodig.

185 dB is waarschijnlijk genoeg. Door het geluid ontstaat er een luchtbel in het bloed, die in het hart terechtkomt en een hartstilstand veroorzaakt. Je kunt ook klaplongen krijgen door zeer harde geluiden, en ook die kunnen dodelijk zijn.

8. Pijnstillers

48 pijnstillers met 500 mg paracetamol elk zijn genoeg om een volwassene te doden.

Dit is een zeer onaangename manier om te sterven. De pillen leiden tot leverfalen, wat een pijnlijke dood tot gevolg heeft.

9. Tandpasta

Fluor voorkomt gaatjes, maar te veel fluor kan leiden tot diarree, uitdroging, bloed braken en de dood.

Maar maak je geen zorgen: je moet 37,5 tubes tandpasta naar binnen werken om aan een dodelijke dosis te komen.

10. Rundvlees

Rundvlees is rijk aan ijzer, dat in grote hoeveelheden dodelijk kan zijn.

Je moet echter over een buitengewoon goede eetlust beschikken om aan een overdosis ijzer te overlijden: je moet daarvoor 1,8 koeien naar binnen werken.

11. Cannabis

Wetenschappers weten niet zeker of cannabis überhaupt wel dodelijk is, maar in 1988 stelden de Amerikaanse autoriteiten de grens vast van wat volgens hen een dodelijke dosis vormt.

En je moet over een goed stel longen beschikken om in de gevarenzone te komen: 680 kilo moet je weg paffen, volgens de Amerikanen tussen de 20.000 en 40.000 joints.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: