Sotra Facula

Vulkanen op Titan bevatten water

Titan, een maan van Saturnus, telt zeker drie cryovulkanen die geen lava, maar water spuwen.

16 mei 2011

De ruimtesonde Cassini heeft ontdekt dat er zeker drie cryovulkanen op het oppervlak zijn van Titan, een maan van Saturnus. Deze vulkanen spuwen geen heet magma uit, maar water of andere vloeistoffen. De oppervlaktetemperatuur van Titan is zo’n -180 °C, dus het water is met iets boven 0 °C erg warm in verhouding tot de omgeving.

De landschappen op Titan bestaan vooral uit ijs, dat door de lage temperatuur even hard is als gesteenten hier op aarde. Het oppervlak van Titan wordt door een dampkring aan het zicht onttrokken. Daarom gebruikte Cassini radar om de maan in kaart te brengen. Sinds 2004 is de sonde meermaals over het gebied Sotra Facula gevlogen, waarvan daarna een driedimensionaal beeld kon worden gemaakt.

Mountains on Titan

Het blijkt een berggebied te zijn met minstens drie vulkanen en nog twee grote bergen, een ervan met een duidelijke krater. De bergen vormen een honderden kilometers lange keten waaraan duidelijk te zien is dat er ooit vulkanisch materiaal langs stroomde. Er is geen uitbarsting waargenomen, dus dat de vulkanen water spuwen is slechts een theorie.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: