Venus Planet

Venus: de warmste planeet

Wist je dat de planeet Venus de warmste van het zonnestelsel is? Hier vind je meer leuke weetjes over Venus.

5 mei 2014 door Lone Djernis Olsen

De planeet Venus

Venus wordt wel de zusterplaneet van de aarde genoemd, maar dat geldt alleen voor de grootte en massa van de planeet. Aan het oppervlak is Venus een gloeiendhete snelkookpan.

Venus is een rotsplaneet, die net als de aarde een vast oppervlak heeft. De temperatuur aan het oppervlak is gemiddeld 460 graden, waarmee het de warmste planeet van het zonnestelsel is. De warmte is afkomstig van de zon en wordt vastgehouden door de zeer dichte atmosfeer, die voor 96 procent uit kooldioxide bestaat en daardoor een sterk broeikaseffect kent.

Druk als op de bodem van de zee

Vanwege de dikke atmosfeer van Venus is de druk aan het oppervlak 92 keer zo hoog als op aarde. Dat is vergelijkbaar met de druk die heerst op 900 meter onder zee. Boven in de atmosfeer van Venus bevindt zich een laag zwavelzuurwolken, waardoor het onmogelijk is om het oppervlak zonder radar waar te nemen.

Sondes houden het niet lang vol op Venus

Er zijn maar weinig sondes geland op Venus, die allemaal al snel bezweken zijn aan de hoge druk en de hitte aan het oppervlak. De planeet is wel in kaart gebracht door sondes in een baan eromheen. Het oppervlak bestaat uit een droog woestijnlandschap met scherpe rotsen. Af en toe wordt het oppervlak vernieuwd met lava van vulkaanuitbarstingen.

Lees meer over de andere planeten in het zonnestelsel.

Over Venus

Straal: 6052 km (0,95 keer de aarde) Manen: 0 Afstand tot de zon: 108 miljoen km Temperatuur: 460 °C (gem.)

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: