Uranus_solar system theme

Uranus: de ijsreus

Wist je dat Uranus de koudste atmosfeer van alle planeten in het zonnestelsel heeft? Hier vind je meer leuke weetjes over Uranus.

5 mei 2014 door Lone Djernis Olsen

De planeet Uranus

Uranus is een gasplaneet zonder vast oppervlak. Samen met Neptunus bestaat hij uit andere gassen dan Jupiter en Saturnus, en daarom worden Uranus en Neptunus vaak ijsreuzen genoemd.

Uranus bestaat vooral uit waterstof en helium, maar de grote blauwe gasplaneet bevat ook wat water, ammoniak en methaan.

Uranus heeft de koudste atmosfeer van alle planeten in het zonnestelsel: het kan er wel min 224 graden worden. De wolken in de atmosfeer zijn uit lagen opgebouwd. De bovenste wolken bestaan uit methaan, en daaronder hangt een laag waterwolken. Binnen in de planeet bevindt zich een vaste kern van rots en ijs.

Uranus ligt op z'n kant en draait om z'n eigen as

Uranus heeft net als Saturnus ringen, maar die zijn veel moeilijker te zien. De planeet draait om z'n eigen as, maar in tegenstelling tot de andere planeten ligt hij bijna geheel op z'n kant. Hierdoor heeft Uranus zijn polen op de plaats waar andere planeten hun evenaar hebben.

Uranus is een gelijkmatige planeet zonder wolken

De enige sonde die Uranus aangedaan heeft is de Voyager 2, die er in 1986 langsscheerde. De Voyager bestudeerde de atmosfeer van Uranus en het weersysteem dat door de liggende rotatie ontstaat. De wind kan er snelheden bereiken van 900 km/h. Uit de foto's die de Voyager nam bleek dat Uranus een zeer gelijkmatige planeet is, zonder het patroon van wolken en stormen dat je op andere planeten ziet.

Lees meer over de andere planeten in het zonnestelsel.

Over Uranus

Straal: 25.362 km Manen: 27 Afstand tot de zon: 2.876.679.082 km Temperatuur: -205 °C (gem.)

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: