Saturn_solar system theme

Saturnus: Gasplaneet met fraaie ringen

Wist je dat Saturnus een gasplaneet is? En dat de ringen van Saturnus uit kleine ijsklompen, steentjes en stofdeeltjes bestaan? Hier vind je meer leuke weetjes over Saturnus.

5 mei 2014 door Lone Djernis Olsen

De planeet Saturnus

Saturnus is de tweede grote gasplaneet in het buitenste zonnestelsel. De planeet staat bekend om de fraaie ringen die eromheen liggen.

Saturnus is een gasplaneet en heeft dus geen vast oppervlak. Hij bestaat voornamelijk uit waterstof en helium, maar heeft mogelijk een kern van ijzer, nikkel en verschillende gesteenten. De gelige kleur wordt veroorzaakt door ammoniakkristallen in de bovenste atmosfeer.

Op Saturnus waaien winden met snelheden tot 1800 km/h. Dat is sneller dan op Jupiter, maar niet zo snel als op Neptunus.

De ringen van Saturnus

Om Saturnus heen liggen fraaie ringen, die uit ijsklompjes, steentjes en stofdeeltjes bestaan. Er zijn negen hele en drie onderbroken ringen die niet helemaal rond de planeet lopen. Het is niet bekend hoe deze ringen ontstaan zijn, maar het lijkt erop dat ze korte tijd na de vorming van Saturnus ontstaan zijn.

Lees meer over de andere planeten in het zonnestelsel.

Sonde vindt water op maan van Saturnus

In 1980 en 1981 vlogen de twee Voyager-sondes langs Saturus. Ze maakten foto's van de ringen, de planeet zelf en zijn grootste maan Titan. In 2004 kwam de sonde Cassini in een baan om de planeet. De Cassini ontdekte onder meer een nieuwe ring om Saturnus.

Daarnaast ontdekte de sonde dat er vloeibaar water onder het ijs van de Saturnusmaan Enceladus zit. Dit betekent dat het niet uitgesloten is dat er leven voorkomt op Enceladus.

- en meren op een andere maan

In 2005 stuurde de Cassini de kleine sonde Huygens naar de grootste maan van Saturnus, Titan. Titan is groter dan de planeet Mercurius, en het is de enige maan in het zonnestelsel met een atmosfeer. De Cassini had al eerder foto's gestuurd van bergen en meren van vloeibare koolwaterstoffen op het oppervlak van Titan. Huygens verrichtte metingen aan de atmosfeer en maakte foto's aan het oppervlak.

Over Saturnus

straal: 58.232 km Manen: 62 Afstand tot de zon: 1.433.449.370 km Temperatuur: -130 °C (gem.) Ringen: Saturnus heeft negen hele en drie onderbroken ringen

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: