Pluto oceaan top

Pluto heeft mogelijk een ondergrondse oceaan

Nieuwe ontdekkingen zetten Pluto op de lijst van planeten en manen in het zonnestelsel die wellicht water bevatten. Volgens onderzoekers kan de oceaan op de planeet wel 100 kilometer diep zijn.

30 november 2016 door Karine Kirkebæk

Onder het bevroren, schrale oppervlak van Puto gaat mogelijk een grote oceaan schuil.

Dat zeggen onderzoekers die een deel van de data hebben bekeken die de ruimtesonde New Horizons sinds zijn passage van Pluto in 2015 naar de aarde heeft gestuurd.

Er werd al eerder over gespeculeerd of Pluto een vloeibare zee had, en nu zijn er nieuwe bewijzen gevonden.

Zee geeft Pluto extra gewicht

Pluto en zijn maan Charon bevinden zich in een synchrone of gebonden rotatie ten opzichte van elkaar. Daardoor zijn ze altijd met dezelfde zijde naar elkaar gericht – net als de aarde en de maan. Dat komt doordat de twee objecten een bepaalde kracht op elkaar uitoefenen.

Volgens de onderzoekers is het extra gewicht van een grote, zware, ondergrondse oceaan de meest waarschijnlijke verklaring voor de synchrone rotatie van Pluto en Charon.

Oppervlak dijt uit

New Horizons liet zien dat het oppervlak van Pluto een ijzige mix is van bevroren water, stikstof en methaan.

Ook waren er tekenen dat het oppervlak groter is geworden. En dat gebeurt als water bevriest. Dat is nog een aanwijzing dat Pluto mogelijk water bevat, dat aan het bevriezen is.

Oceaan kan 100 km diep zijn

Vermoedelijk bestaat de oceaan op Pluto uit een soort slush, ligt hij 150 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak en is hij zo'n 100 kilometer diep. Dat is de schatting van planeetonderzoeker Francis Nimmo van de Unversity of California.

Nimmo denkt dat de oceaan voornamelijk bestaat uit water met ammonia of andere stoffen die als een soort antivries voorkomen dat het water bevriest, ook al is het aan de rand van het zonnestelsel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: