Planet X Cut

Er zijn steeds sterkere aanwijzingen dat zich een enorme, nog onbekende planeet in het zonnestelsel bevindt.

'Als je er een getal op wilt plakken, zou ik zeggen dat ik er voor 80 procent zeker van ben,' aldus Scott Sheppard, van het Carnegie Institution for Science in Washington DC over deze zogeheten planeet X, die een geliefd onderwerp van speculatie is onder ruimtenerds.

Het verhaal gaat op, als ..

'Ik zeg niet dat er sprake is van een sluitend bewijs, maar er zijn een heleboel dingen in het zonnestelsel die het best te verklaren zijn met het bestaan van een onbekende, zeer grote planeet,' zegt Scott Sheppard, die hoofdauteur is van een nieuwe studie naar het hemellichaam.

Hij deed die uitspraak in een interview met Space.com, een website die hoog aangeschreven staat bij ruimtefanaten.

Nieuwe schoolboeken

Scott Sheppard en zijn collega Chadwick Trujillo waren in 2014 de eersten die erop wezen dat er in toekomstige lesboeken over het zonnestelsel mogelijk een grote planeet moet worden toegevoegd, helemaal aan de rand van het magnetisch veld van de zon.

De twee ruimteonderzoekers hebben de sterk elliptische banen bestudeerd van twee kleine, maar zichtbare objecten in dat deel van het zonnestelsel.

Vreemde baan

De dwergplaneet Sedna en een recent ontdekt hemellichaam met de naam VP113 gedragen zich nogal merkwaardig.

De baan die zij om de zon beschrijven, duidt erop dat ze worden beïnvloed door een ander hemellichaam, dat – afhankelijk van zijn stand – 2 tot 15 keer zo groot lijkt te zijn als de aarde.

Meer aanwijzingen

Deze vreemde banen zetten de twee mannen op het spoor van planeet X. En sindsdien stapelen de aanwijzingen zich op, aldus de twee onderzoekers, die het verschijnsel de afgelopen twee jaar intensief hebben bestudeerd vanuit het Gemini-observatorium op Hawaï.

Gesimuleerde baan

Sheppard en Trujillo krijgen steun van een andere studie, die is uitgevoerd door de astronomen Konstantin Batygin en Mike Brown van het California Institute of Technology, die op basis van een geavanceerde computersimulatie van de baan van Sedna concludeerden dat het waarschijnlijk is dat deze beïnvloed wordt door een object dat 'grofweg 10 keer zo groot is als de aarde'.

Verre neef

Of planeet X nu bestaat of niet, hij zal van weinig belang zijn voor het dagelijks leven op onze planeet, omdat hij misschien – mocht hij bestaan – 600 keer zo ver bij ons vandaan staat als de zon.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: