Neptune_solar system theme

Neptunus: winderige ijsreus

Wist je dat de planeet Neptunus een aantal van de krachtigste winden in het zonnestelsel kent, met windsnelheden tot wel 2100 km/h? En dat Neptunus een ijsreus is? Hier vind je meer leuke weetjes over Neptunus.

5 mei 2014 door Lone Djernis Olsen

De planeet Neptunus

De planeet Neptunus is de buitenste planeet van het zonnestelsel. Hij bestaat grotendeels uit gas, heeft geen vast oppervlak en is net zoals zijn buurman Uranus een ijsreus.

Neptunus lijkt qua structuur sterk op zijn buurman Uranus. De planeet heeft geen vast oppervlak, maar bestaat uit gas, vooral stikstof en helium. Maar Neptunus bevat ook veel water, ammoniak en methaan. Het binnenste van Neptunus bestaat uit ijs en gesteente.

De krachtigste winden van het zonnestelsel vind je op Neptunus

Neptunus heeft nog maar een ruimtesonde op bezoek gehad, de Voyager 2. Althans, die vloog in 1989 langs de planeet. In tegenstelling tot Uranus heeft Neptunus actieve en zichtbare stormen in zijn atmosfeer, en de Voyager 2 heeft een grote storm op het zuidelijk halfrond van de planeet gefotografeerd. De winden op Neptunus behoren tot de krachtigste in het zonnestelsel, en de windsnelheid kan wel 2100 km/h bedragen.

Neptunus werd voorspeld voordat hij werd waargenomen

Neptunus was de eerste planeet waarvan het bestaan werd berekend voordat hij geobserveerd werd. Door kleine schommelingen in de baan van Uranus vermoedde de Franse astronoom Alexis Bouvard dat er nog een planeet moest bestaan. Een aantal jaar later, in 1846, werd Neptunus precies op de plek die Bouvard had berekend, waargenomen.

Lees meer over de andere planeten in het zonnestelsel.

Over Neptunus

Straal: 24.622 km Manen: 14 Afstand tot de zon: 4.503.443.661 km Temperatuur: -220 °C (gem.)

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: