Europa og hav2

NASA vindt water op Europa

Op een grote persconferentie leverde NASA gisteren het bewijs dat er op Europa, een maan van Jupiter, een enorme zoutwaterzee moet zijn. Dat kan betekenen dat er ook leven op deze maan is.

27 september 2016 door Babak Arvanaghi

De bodem is -225 °C koud en bedekt door een laag ijs van een kilometer. Toch is Europa de meest waarschijnlijke plek om leven elders in ons zonnestelsel te vinden.

Tijdens een persconferentie leverde NASA gisteren het bewijs dat de maan Europa van Jupiter onder zijn enorme ijslaag waarschijnlijk een vloeibare zoutwaterzee verbergt, die doet denken aan de zeeën op aarde.

Daarmee bevestigde de ruimtevaartorganisatie een theorie die in onderzoekskringen al heel lang de ronde doet.

Geisers duiden op een zee

De ontdekking is gedaan met behulp van de Hubbletelescoop, die zijn blik al 15 maanden stijf op Europa richt.

Drie keer namen astronomen gigantische zoutwatergeisers waar die uit het ijs van de ijskoude maan spoten. Het water kwam 200 kilometer de lucht in voordat het neer leek te dalen om in ijs te veranderen.

Volgens de astronomen van NASA is de ondergrondse zee gigantisch. En zelfs al is Europa iets kleiner dan onze eigen maan, de zee bevat er waarschijnlijk twee keer zo veel water als de zeeën op aarde.

Zee kan leven bevatten

De vondst van het water kan betekenen dat de maan organisch materiaal bevat, of zelfs leven. Als we een vaartuig naar Europa sturen, kan dit onderzocht worden.

Eerder was dat geen mogelijkheid, want de ijslaag is te dik om erin door te kunnen dringen. Maar als het water vanzelf uit de bodem spuit, kunnen we het natuurlijk makkelijk analyseren.

Voor een missie naar Europa moet het vaartuig wel steriel zijn, zodat we het milieu op de maan niet vervuilen met organisch materiaal van de aarde.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: