Asteroids, sun and earth

Meteorieten: Inslag in de Oeral

Vrijdagochtend richtte een aantal meteorieten schade aan in het Oeralgebergte in Rusland. Hier kun je een videofragment bekijken en meer lezen over de inslagen.

Op vrijdagochtend vroeg sloegen vermoedelijk meerdere meteorieten in in het Russische Oeralgebergte. Volgens de plaatselijke media zijn er misschien wel 950 gewonden gevallen - de meesten van hen zijn geraakt door glasscherven. Veel ramen sneuvelden door de krachtige explosies.

Meteoor en meteoriet

Een meteoor is hetzelfde als een vallende ster: een lichtverschijnsel aan de hemel. Een meteoriet is tastbaarder: het is een steen uit de ruimte die de aarde treft. Deze twee verschijnselen hebben natuurlijk wel veel met elkaar te maken.

Een meteoor is een object uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnendringt. Doorgaans verbrandt een meteoor volledig voordat hij het aardoppervlak bereikt, maar soms overleeft een deel ervan de ontmoeting met de atmosfeer. Dan is er sprake van een meteoriet.

Bekijk het videofragment

Een ooggetuige is erin geslaagd de inslag met zijn videocamera vast te leggen.

Lees meer

De meteorietinslag wijst ons er weer eens op hoe kwetsbaar de aarde is. Lees meer over meteoren en meteorieten via de onderstaande links.

Thema

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: