Mercury_solar system theme

Mercurius: de planeet zonder seizoenen

Wist je dat Mercurius de planeet in het zonnestelsel is die het dichtst bij de zon staat? Hier vind je meer leuke weetjes over Mercurius.

5 mei 2014 door Lone Djernis Olsen

De planeet Mercurius

Mercurius is de planeet in het zonnestelsel die het dichtst bij de zon staat. Het oppervlak van Mercurius is een barre, onvruchtbare rotswoestijn, bezaaid met kraters.

Overdag kan de temperatuur op het oppervlak van Mercurius oplopen tot 430 °C, maar 's nachts daalt die tot -170 °C. Dat komt doordat Mercurius geen atmosfeer heeft om de warmte vast te houden als de zon onder is. Rond de polen is de temperatuur altijd -90 °C.

Bodem bezaaid met kraters

Mercurius is net als de aarde een rotsplaneet, maar zijn bodem is één grote woestenij. Er zijn op Mercurius geen aardbevingen of vulkaanuitbarstingen, en omdat er ook geen atmosfeer is om vernietigende winden of regenbuien mogelijk te maken, is er geen enkele meteorietkrater uitgewist. Het oppervlak is dan ook bezaaid met kraters, net als onze maan.

Mercurius heeft geen seizoenen

Mercurius heeft geen jaargetijden, want de rotatieas van de planeet helt vrijwel niet. Wel is zijn baan om de zon ovaler dan die van de andere planeten. Als Mercurius op het verste punt van de zon staat, staat hij 1,5 keer zo ver als op het dichtstbijzijnde punt.

Soms is Mercurius vanaf de aarde te zien bij zonsopgang en zonsondergang, maar omdat hij zo dicht bij de zon aan de hemel staat, is de planeet lastig te ontwaren.

Twee sondes bezochten Mercurius

Tot dusver heeft Mercurius twee onbemande sondes op bezoek gehad. De eerste was de Amerikaanse sonde Mariner 10, die in 1974 en 1975 drie keer langs de planeet scheerde. De tweede was de MESSENGER, eveneens een Amerikaanse missie. Die kwam in 2008 bij Mercurius in de buurt en ging in 2011 in een baan om de planeet.

Lees meer over de andere planeten in het zonnestelsel.

Over Mercurius

Straal: 2440 km Manen: 0 Afstand tot de zon: Minimum: 46 miljoen km Maximum: 69,8 miljoen km Temperatuur: 167 °C (gem.)

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: