drilling for ice on Mars

Veel ijs onder de grond van Mars

Een ruimtesonde vond ijs op Mars, honderden meters onder de grond en dichter bij de evenaar dan eerder het geval was.

18 januari 2011

Er bestaat geen twijfel over de aanwezigheid van ijs op Mars. Astronomen kunnen de metersdikke laag wit ijs op de twee polen namelijk direct zien. Maar nu heeft de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ook veel dichter bij de evenaar ijs gevonden, op een breedtegraad vergelijkbaar met die van Zuid-Europa op aarde.

Het ijs bevindt zich honderden meters onder de oppervlakte in de regio Deuteronilus Mensae, die op 42,2° noorderbreedte ligt in een geologisch zeer interessant landschap. Hier loopt de grens tussen een wat ouder kraterlandschap en de noordelijke laagvlakte Vastitas Borealis, die ruim twee miljard jaar geleden mogelijk door een zee werd bedekt. Het landschap is een wirwar van vrijstaande rotsen, vlakten en kloven. Van buitenaf is er niets bijzonders te zien aan het gebruikelijke rode en stoffige landschap. Maar de MRO is uitgerust met een bepaalde radarinstallatie die verborgen ijs kan blootleggen.

Ice on Mars

Het gaat om grote hoeveelheden ijs over een gebied van enkele honderden kilometers. Het ijs bevindt zich met name onder kraters, valleien en steile hellingen. Mogelijk was het gebied ooit helemaal door ijs bedekt, maar door een droge periode kan het ijs verdampt zijn. Behalve dan op deze beschutte plekken, daar was het tegen verdamping beschermd.

IJs op Mars ligt ver van polen

Mars Reconnaissance Orbiter heeft honderden meters onder het oppervlak van Mars ijs ontdekt in een regio op 42,2° noorderbreedte en 24,7° oosterlengte. Het ijs ligt diep onder de bekende rode oppervlakte van de planeet verscholen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: