Mars_solar system theme

Mars: de rode planeet

Wist je dat de hoogste berg van het zonnestelsel op de planeet Mars ligt? En dat deze berg, de Olympus Mons, 22 km boven het oppervlak uitsteekt? Hier vind je meer leuke weetjes over Mars.

5 mei 2014 door Lone Djernis Olsen

De planeet Mars

De planeet Mars is na de aarde de meest onderzochte planeet van het zonnestelsel, en de onderzoekers denken dat hij ooit op de aarde heeft geleken.

Mars is net als de aarde een rotsplaneet. Tegenwoordig is het oppervlak van Mars droog en stoffig, maar de sonden en robotwagens die de bodem van de planeet sinds de jaren 1970 hebben verkend, hebben aanwijzingen gevonden dat er ooit vloeibaar water was op Mars -- en zelfs rivieren. Toen had Mars ook een dikkere atmosfeer, en de planeet was over het geheel genomen een geschiktere plek voor het leven zoals wij het vandaag de dag kennen.

Mars is te klein voor een atmosfeer

Mars is zo klein dat hij met zijn zwaartekracht de atmosfeer niet kon vasthouden, die dan ook langzaam in de ruimte verdween. Daarom is Mars nu zo onvruchtbaar en dor. Al het vloeibare water op het oppervlak verdampt onmiddellijk vanwege de lage druk, en de bodem wordt geteisterd door de straling van de zon, die elk spoortje van leven zou vernietigen.

Marsbasis op komst

Toch is Mars de planeet van het zonnestelsel die mensen het makkelijkst kunnen bevolken. Verschillende wetenschappers werken aan plannen om daar te komen en er een permanente basis te vestigen. Daarom is Mars ook de planeet in het zonnestelsel die we het best verkend hebben. Toch heeft nog geen mens ooit een voet op de rode planeet gezet.

Hoge bergen en diepe kloven

Mars wordt de rode planeet genoemd omdat het stof dat het oppervlak bedekt, een rode tint heeft. Op Mars is verder de hoogste berg van het zonnestelsel te vinden, een uitgedoofde vulkaan, die 22 km de lucht in steekt. Bovendien ligt ook de grootste kloof van het zonnestelsel, Valles Marineris, op Mars. Die kloof is 4000 km lang, 200 km breed en 7 km diep.

Lees meer over de andere planeten in het zonnestelsel.

Over Mars

Straal: 3390 km Manen: 2 Afstand tot de zon: 228 miljoen km Temperatuur: -63 °C (gem.)

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: