Moon

De maan

Wist je dat in totaal 12 mensen de maan hebben bezocht? En dat de maan bijna even oud is als de aarde? Hier vind je meer leuke weetjes over de maan.

5 mei 2014 door Lone Djernis Olsen

De maan van de aarde

De maan is een kaal en leeg hemellichaam zonder atmosfeer. Hij draait om de aarde, en we zien altijd dezelfde kant.

De maan is in totaal zes keer door mensen bezocht, en tot nu toe is het het enige hemellichaam buiten de aarde waar de mens voet heeft gezet. Alle zes de maanlandingsvaartuigen hadden twee mensen aan boord, dus er zijn - van 1969 tot 1972 - 12 mensen op de maan geweest, allen Amerikaanse astronauten. Ze deden er proeven en brachten 382 maanstenen en maanstof mee terug naar de aarde. Met de maanstenen worden nog steeds wetenschappelijke proeven gedaan.

Maan kent hete dagen en ijzige nachten

De temperatuur op het oppervlak van de maan wisselt sterk. Overdag kan het er meer dan 100 graden worden, en 's nachts daalt de temperatuur tot min 200. De nachten zijn zo koud doordat de maan geen atmosfeer heeft die de warmte vasthoudt als de zon niet schijnt.

Leer meer over maansverduisteringen.

Voetafdrukken staan nog op de maan

Het maanoppervlak bestaat uit rots onder een laag fijn stof. De afdrukken van de laarzen van de astronauten en de sporen van de maanwagentjes zijn nog steeds te zien, want het regent en waait niet vanwege het gebrek aan een atmosfeer. Er treden ook geen aardbevingen of vulkaanuitbarstingen op. Dat komt doordat de maan zo klein is dat hij nu geheel afgekoeld is, hoewel hij net als de aarde begon als een hete, vloeibare bol.

Maan is gevormd in een kosmische botsing

Wetenschappers denken dat de maan bijna net zo oud is als de aarde, en dat hij gevormd is toen een hemellichaam op de aarde botste en er een stukje vanaf sloeg. Dit brokstuk vormde samen met het andere hemellichaam de maan. De maan draait op zo'n manier om de aarde dat hij altijd met dezelfde kant naar ons gericht is.

Lees meer over het zonnestelsel.

Over de maan

Straal: 1737 km Afstand tot de aarde: 384.000 km

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: