Komeet aan de sterrenhemel

Op 11 maart 2018 kun je de komeet 74P/Smirnova-Tsjernych met een kleine telescoop waarnemen.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Oeroude ijsklomp komt op bezoek

Hij ontstond 4,5 miljard jaar geleden in een uithoek van het zonnestelsel. Nu komt de komeet 74P/Smirnova-Tsjernych op bezoek, en jij kunt deze kosmische sneeuwbal met een telescoop waarnemen.

8 maart 2018 door Jesper Grønne

Op 11 maart komt de komeet 74P/Smirnova-Tsjernych bij ons langs. Doordat de aarde precies tussen de komeet en de zon staat, bevinden we ons in een ideale positie om te zien hoe deze grote ijsklomp wordt verlicht door de zon. 

Kometen trekken vaak een staart van stof achter zich aan, en als een krachtige zonnewind gas uit de komeet blaast, ontstaat er ook een gasstaart. Deze staarten kunnen niet altijd vanaf de aarde worden waargenomen.

Hoewel 74P/Smirnova-Tsjernych dichter bij de aarde staat dan normaal, is hij nog steeds 2,5 keer zo ver weg als de zon.

Ontvang meer nieuws uit de wereld van de wetenschap met de NIEUWSBRIEF van Wetenschap in Beeld.

De komeet 74P/Smirnova-Tsjernych is sinds 2009 niet zo dicht bij de aarde geweest. In maart kun je de oeroude ijsklomp waarnemen als je je telescoop op het sterrenbeeld Leeuw richt. 

Zo ga je te werk 

  • Op 11 maart rond middernacht kun je 74P/Smirnova-Tsjernych dicht bij het sterrenbeeld Leeuw zien – tussen de Grote Beer en de horizon in zuidelijke richting.
  • De komeet is de hele nacht te zien, maar trekt langzaam naar het westen en naar de horizon toe. Hij is de volgende nachten ook zichtbaar, maar zwakker.
  • Je hebt een telescoop nodig om 74P/Smirnova-Tsjernych te kunnen waarnemen. De komeet geeft minder licht dan de planeten van het zonnestelsel, maar meer dan Pluto. Een sterke telescoop met een grote opening is het beste – het liefst meer dan 8 inch.

Wist je dat?

De komeet 74P/Smirnova-Tsjernych heeft een diameter van 4,5 kilometer. 

Hij is dus zo groot als de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc, en ongeveer half zo groot als de meteoriet die 66 miljoen jaar geleden 75 procent van het leven op aarde wegvaagde. 

Mont Blanc

Mont Blanc

© SHUTTERSTOCK

Verdiep je in ieder detail van ons fantastische heelal met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: