Juno en jupiter

Juno: 5 vragen die de sonde moet beantwoorden

Gisteren bereikte de sonde Juno zijn doel en kwam hij in een baan om de grootste planeet van het zonnestelsel: Jupiter. De sonde moet enkele van de grootste raadsels van de gasreus oplossen, bijvoorbeeld de vraag of de planeet water bevat.

4 juli 2016 door Mikkel Meister en Babak Arvanaghi

1. Is er water?

Jupiter is een gasreus, wat inhoudt dat de planeet geen vast oppervlak heeft. Hij bestaat uit een zee van waterstof, die vloeibaar is vanwege de enorme druk van de atmosfeer.

Water bestaat uit waterstof en zuurstof. Door de hoeveelheid van die elementen te meten kunnen astronomen uitrekenen of de reuzenplaneet water kent.

2. Waardoor is het magnetisch veld zo krachtig?

De zon is het enige hemellichaam in het zonnestelsel met een krachtiger magnetisch veld dan Jupiter. Het veld van de planeet zorgt voor een enorme magnetosfeer die zich zo'n 600 miljoen kilometer uitstrekt – tot aan Saturnus.

Het magnetisch veld is krachtiger dan je zou verwachten bij een gasplaneet. De Juno moet uitvogelen of de waterstof in de kern van Jupiter zozeer opeengeperst wordt dat hij supergeleidend wordt en het magnetisch veld daardoor versterkt.

3. Uit welke gassen bestaat de atmosfeer?

Het oppervlak van de gasreus wordt bedekt door een rood, bruin en wit wolkendek. Daaronder razen stormen met 600 kilometer per uur. Ter vergelijking: de hardste wind die ooit op aarde is gemeten, was 408 kilometer per uur (tijdens de cycloon Olivia in 1996).

De atmosfeer van Jupiter bestaat vooral uit waterstof en helium, maar de astronomen willen graag weten welke gassen er nog meer zijn.

4. Wat is de structuur van de planeet?

Het is niet bekend of de kern van Jupiter vast of vloeibaar is, noch of hij uit gesteente, ijs, metalen of metallische waterstof bestaat.

Hopelijk kan de Juno opheldering bieden en helpen het binnenste van de planeet in kaart te brengen.

5. Hoe ontstaat het felle poollicht?

Het noorder- en zuiderlicht aan de polen van Jupiter bestaat uit intense lichtflitsen die ontstaan als geladen deeltjes uit de ruimte ingevangen worden door het sterke magnetisch veld. Het poollicht van Jupiter doet sterk aan dat van de aarde denken. Maar bij ons houdt het verschijnsel verband met zonnestormen, en op Jupiter dooft het poollicht nooit.

Onderzoek naar het poollicht moet leiden tot meer kennis over de wisselwerking tussen het magnetisch veld van de planeet, de rotatie en de samenstelling van de atmosfeer.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: