To mænd

Verken het technologische hart van de Europese ruimtevaart

Tijdens het Weekend van de Wetenschap mag je backstage bij ESA: op 2 oktober ga je op zoek naar microben op verre planeten en krijg je een update van het Europese ruimtevaartonderzoek. Wetenschap in Beeld is erbij.

10 september 2015 door Auke van den Bosch

Tijdens ESTEC Open Day op 1 en 2 oktober kun je astronauten ontmoeten, wetenschappers en missieontwerpers uithoren over hun werk en speciale tentoonstellingen én spullen die naar de ruimte gevlogen zijn bekijken. Wetenschap in Beeld is er op 2 oktober ook bij!

ESA heeft een enorme ruimtefabriek in Noordwijk, die het hart van het Europese ruimteonderzoek vormt en al sinds 1968 van alles ontwikkelt en uittest, van ruimtevaartuigen tot handige snufjes voor astronauten. Op de open dag staan onder meer de volgende dingen op het programma:

? Kometenjager Rosetta eindigt missie

De open dag vindt een paar dagen plaats nadat ESA’s kometenjager Rosetta – ontworpen en getest bij ESTEC – zijn missie beëindigt. Daarbij daalt de sonde langzaam af naar het oppervlak van de komeet, terwijl hij data blijft verzamelen en verzenden naar de aarde.

? Eerste Europese toestel landt op Mars

Tegelijkertijd zal ESA’s ExoMars steeds dichter bij Mars komen. Op 19 oktober moet de sonde een baan om onze buurplaneet bereiken. De meereizende lander Schiaparelli zal bovendien als eerste Europese toestel ooit voet zetten op Mars, midden in het stofseizoen van de rode planeet.

? Sentinel-5P klaar voor lancering

Wat dichter bij onze thuisplaneet zal de Europese satelliet Sentinel-5P rond diezelfde tijd worden klaargestoomd voor lancering. Sentinel-5P is de meest recente kunstmaan in het Europese Copernicus-programma.

Binnen dat programma gaan satellieten de aarde vanuit de ruimte observeren. De belangrijkste sensor van Sentinel-5P gaat de veranderende staat van de aardse atmosfeer tot in detail in kaart brengen. Dit geavanceerde instrument, Tropomi, is met hulp van de Nederlandse overheid ontwikkeld en kan spoorgassen en vervuiling observeren.

Thema: Breath of Life

Het thema van ESTEC Open Day is dit jaar ‘levensadem’ (Breath of Life). Het thema is gekoppeld aan de missies van Sentinel-5P en ExoMars. Zo zal die laatste in de dunne Mars-atmosfeer zoeken naar methaan en andere bijzondere gassen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van microben en ander ‘leven’, zoals ondergrondse vulkanen die kunnen duiden op geologische activiteit. Tegelijkertijd staat Sentinel-5P op de het punt een nieuw beeld te schetsen van de atmosfeer op onze thuisplaneet.

RUIMTECENTRUM ESA

[ Klik voor een groter beeld

ESA’s testcentrum European Space Research and Technology Centre werd in 1968 opgericht in Noordwijk. Vandaag de dag werken er 2500 ingenieurs, technici en ruimteonderzoekers.](http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/infoboks-stor.jpg)

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: