Space gym

Waarom zouden we zwaartekracht maken?

Kunstmatige zwaartekracht is nodig om astronauten te ontzien. Dat kan op verschillende manieren.

14 april 2011

Langdurige gewichtloosheid is niet zo goed voor de gezondheid van astronauten: de botten raken verzwakt. Er wordt dan ook aan een kunstmatige zwaartekracht op ruimteschepen gewerkt.

Met een wielvormig draaiend ruimtestation kunnen we een zwaartekrachtveld als dat van de aarde maken. Een naar bijeffect van de rotatiezwaartekracht is echter dat de corioliskracht alle bewegingen tegen de rotatie in zal afbuigen. Dat is vervelend voor het binnenoor en het leidt tot duizeligheid en misselijkheid. Beter is een groot ruimtestation dat wat langzamer draait, maar dat is nu nog niet te realiseren.

Een andere mogelijkheid is een ruimteschip dat bestaat uit twee modules met een lange kabel. Zo werd het ruimteschip Gemini 11 in 1966 met een 36 meter lange kabel verbonden met rakettrap Agena. Dit geheel werd langzaam aan het draaien gebracht, maar de zwaartekracht was zo zwak dat de astronauten er bijna niets van merkten. Meer zwaartekracht vereist meer kabel of een hogere rotatiesnelheid. Het probleem is echter dat de modules hevig gaan tollen als de kabel weer wordt opgerold, en die rotatie is lastig af te remmen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: