Virgin Galactic

Ruimteavontuur gaat door ondanks crash in woestijn

Het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo stortte neer in de Mojavewoestijn. Maar dat betekent niet het einde voor het project dat commerciële ruimtevaart mogelijk wil maken.

4 november 2014 door Mikkel Skovbo

Op 31 oktober 2014 stortte de SpaceShipTwo neer in de Mojavewoestijn, waarschijnlijk door een fout in het staartroer. Het ruimtevliegtuig maakte een testvlucht voor de geplande lancering van ruimtetoeristen volgend jaar.

Bekijk de wrakstukken van de SpaceShipTwo hier:

Ruimtetoerisme gaat niet ten onder met SpaceShipTwo

Bij de crash kwam de ene piloot om en raakte de andere zwaargewond. Een zware slag voor Virgin Galactic, het bedrijf van Richard Branson dat de ruimtevluchten mogelijk wil maken.

Het team achter het ruimteavontuur weigert echter de handdoek in de ring te gooien:

'De toekomst wordt in veel opzichten bepaald op zware dagen als deze. Wij geloven dat we het aan het team, dat hier zo hard voor heeft geknokt, verschuldigd zijn om hiervan te leren en door te gaan,' zei Virgin Galactic de dag na de crash.

De ruimteplannen worden waarschijnlijk uitgesteld na het ongeluk met de SpaceShipTwo, dat nu moet worden onderzocht. Richard Branson benadrukt echter dat de fout kan worden hersteld, en dat hij zich zal blijven inzetten om commerciële ruimtevaart mogelijk te maken.

SpaceShipTwo moest Angelina Jolie gewichtsloos maken

Het was de bedoeling om prominente ruimtetoeristen als Tom Hanks, Angelina Jolie en Ashton Kutcher volgend jaar al naar een hoogte van 110 kilometer te laten stijgen in de SpaceShipTwo. Het tripje, dat 200.000 dollar per stoel kost, zou onder andere vijf minuten in gewichtsloze toestand omvatten.

Meer weten over de SpaceShipTwo?

Lees alles over het ruimtevliegtuig in Wetenschap in Beeld 1/2014:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: