Månebesøg
Månebesøg

De eerste voetafdruk in het maanstof werd in 1969 achtergelaten door Neil Armstrong, maar sinds 1972 is geen mens er meer geweest. Nu keren we terug – eerst met onbemande vaartuigen, later met bemande missies.

© Shutterstock

Terug naar de maan

De komende jaren wordt het spitsuur op de maan. In 2018 zetten acht ruimtevaartuigen koers naar het hemellichaam, en in 2020 volgen er nog eens tien. Ze moeten de trouwe metgezel van de aarde, waar we nog maar weinig van weten, verkennen.

5 oktober 2017

Onze kennis is zeer beperkt

De mens komt eraan

Als de vele verkenningsvaartuigen de aftrap hebben gegeven van het nieuwe maantijdperk, volgen de eerste bemande landingen. China, Rusland en Japan hebben in de eerste helft van de jaren 2030 al bemande missies naar de maan gepland. Het doel is een basis op de maan te bouwen die kan fungeren als voorpost van de aarde en springplank naar de ruimte.

Tegen die tijd is het zes decennia terug dat de laatste Amerikaanse astronauten in het maanstof hebben gelopen. Maar er is een groot verschil tussen de maanwandelingen van de Apollomissies en de toekomstige missies: de astronauten waren er toen maar kort op bezoek – en deze keer blijven ze.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: