Månebesøg
Månebesøg

De eerste voetafdruk in het maanstof werd in 1969 achtergelaten door Neil Armstrong, maar sinds 1972 is geen mens er meer geweest. Nu keren we terug – eerst met onbemande vaartuigen, later met bemande missies.

© Shutterstock

Terug naar de maan

De komende jaren wordt het spitsuur op de maan. In 2018 zetten acht ruimtevaartuigen koers naar het hemellichaam, en in 2020 volgen er nog eens tien. Ze moeten de trouwe metgezel van de aarde, waar we nog maar weinig van weten, verkennen.

9 januari 2018

De mens komt eraan

Als de vele verkenningsvaartuigen de aftrap hebben gegeven van het nieuwe maantijdperk, volgen de eerste bemande landingen. China, Rusland en Japan hebben in de eerste helft van de jaren 2030 al bemande missies naar de maan gepland. Het doel is een basis op de maan te bouwen die kan fungeren als voorpost van de aarde en springplank naar de ruimte.

Tegen die tijd is het zes decennia terug dat de laatste Amerikaanse astronauten in het maanstof hebben gelopen. Maar er is een groot verschil tussen de maanwandelingen van de Apollomissies en de toekomstige missies: de astronauten waren er toen maar kort op bezoek – en deze keer blijven ze.

SATELLIETEN

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2018: VIJF SATELLIETEN BESTUDEREN DE MAAN ORION, VS

Op de eerste reis van de ruimtecapsule Orion worden vijf kleine satellieten in een baan om de maan gebracht. Twee ervan gaan zoeken naar ijs, één neemt gist mee om te zien hoe dat organisme het doet bij de felle straling van de zon en de laatste twee gaan speuren naar waterstof en interessante delfstoffen.

ROVERS

2020: MISSIE NEEMT BOORKERNEN OP DE MAAN RESOURCE PROSPECTOR, VS

Een lander en een rover nemen diepe boorkernen van 1 meter, op zoek naar zuurstof, water en waterstof. Deze elementen hebben we nodig als we er langere tijd willen verblijven.

2019: SONDE BRENGT MAANSTOF NAAR DE AARDE CHANG’E 5, CHINA

Een lander en een rover gaan naar de berg Mons Rümker op de vlakte Oceanus Procellarum. Hier nemen ze een boorkern van 2 meter, die ze met een kleine sonde naar de aarde sturen.

2018: ROVER GAAT MET SATELLIET SAMENWERKEN CHANDRAYAAN, INDIA

De missie bestaat uit een lander, een rover en een satelliet die in een baan om de polen gaan. Ze landen bij de zuidpool, waar de rover monsters neemt en data via de satelliet naar de aarde stuurt.

GA OP ONTDEKKING IN HET HEELAL met een abonnement op Wetenschap in Beeld

2018: EERSTE BEZOEK AAN ACHTERKANT VAN DE MAAN CHANG’E 4, CHINA

Een lander en een rover gaan naar de achterkant van de maan, naar de krater Aitken bij de zuidpool. De missie test of observaties van de ruimte hier beter gaan, zonder radioruis van de aarde.

LANDERS

2019: GEZICHTSHERKENNING BRENGT DE MAAN IN KAART SLIM-1, JAPAN

De eerste Japanse lander moet zacht in een maankrater landen. Zijn gezichtsherkenningstechnologie herkent structuren op de maan en brengt kraters in kaart.

2019: HOPPER MEET INHOUD VAN MAANSTOF LUNAR OUTPOST, PARTICULIER

Het bedrijf Moon Express lanceert een hopper, die bij de zuidpool moet landen. Hier moet het vaartuig de inhoud van het maanstof aan water en mineralen meten.

2020: MIJNROBOT STUURT STALEN NAAR DE AARDE HARVEST MOON, PARTICULIER

Op de missie Lunar Outpost volgt de Moon Express met een mijnrobot die op de Malapertberg bij de zuidpool moet landen. Hiervandaan stuurt hij maanstof naar de aarde.

BEMANNING

2023: BASIS VOOR MAANSTATION GELEGD ORION, VS

Vier astronauten reizen af naar de maan met de machinemodule voor het geplande ruimtestation Deep Space Gateway. Dit wordt in een baan om de aarde gebracht.

2018: TOERISTEN MAKEN UITSTAPJE NAAR MAAN DRAGON, PARTICULIER

Het bedrijf SpaceX stuurt twee ruimtetoeristen naar de maan in het vaartuig Dragon. De drie herbruikbare draagraketten zullen allemaal weer op aarde landen.

Onze kennis is zeer beperkt

Een hele vloot gaat op verkenning naar onze satelliet, waar we nog zo weinig van weten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: