Space-X eksploderer

SpaceX ontploft met 2000 kilo eten en apparatuur

Een SpaceX-raket is een paar minuten na de lancering ontploft. Hij had voorraden voor het internationale ruimtestation ISS aan boord.

29 juni 2015 door Karen Grubbe

Een onbemande SpaceX Falcon 9-raket ontplofte zondag minder dan drie minuten nadat hij opgestegen was vanaf Cape Canaveral. De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt door een te hoge druk in een vat met vloeibare zuurstof.

De afgelopen negen maanden zijn twee andere pogingen om voorraden naar het ISS te brengen ook mislukt.

VIDEO - Bekijk beelden van de ontploffing:

In oktober vorig jaar explodeerde de Amerikaanse Orbital-Antares-raket tijdens de lancering, en in mei dit jaar werd de Russische Progress 59 onbestuurbaar.

2000 kilo voedsel en apparatuur ging in rook op

Aan boord van de SpaceX-raket bevond zich een Dragon-capsule met 2000 kilo eten en apparatuur voor de astronauten op het internationale ruimtestation ISS.

Lees meer over de herbruikbare raketten van SpaceX.

De nieuwe voorraden waren welkom geweest. In april zei NASA dat de astronauten in het ruimtestation op 24 juli aan hun noodrantsoenen zouden moeten beginnen, en dat ze daarmee tot 5 september toe konden.

Maar die datum werd vóór de SpaceX-lancering verschoven van begin september naar 'ergens deze herfst'.

Naast het voedsel gingen diverse experimenten, een waterfiltratiesysteem en apparatuur om twee nieuwe bemanningsmodules aan het ruimtestation te bevestigen ook verloren.

SpaceX probeert het opnieuw

Deze zomer zullen meerdere missies het ruimtestation proberen te bereiken met voorraden. Al aanstaande vrijdag, 3 juli, zal een nieuwe Russische Progress 59 gelanceerd worden richting het ISS, en in augustus volgt de Japanse HTV-5.

In september probeert SpaceX het nog een keer. Of de missie dan wel zal slagen weet niemand, maar het is niet onwaarschijnlijk. In ieder geval heeft het bedrijf al zes geslaagde vluchten op zijn naam staan.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: