spaceX launch April 2015

SpaceX gaat de ruimte in - maar kan niet landen

SpaceX heeft een vrachtcapsule met voorraden voor het internationale ruimtestation ISS gelanceerd, maar wist niet de gebruikte raket weer te laten landen. De astronauten op het ISS kunnen in ieder geval binnenkort een lekker kopje espresso zetten.

13 april 2015 door Carsten Nymann

Elon Musk en zijn ruimtetransportbedrijf SpaceX zijn er op dinsdag 14 april bijna in geslaagd om een herbruikbare raket te laten landen.

De lancering van de 63 meter lange Falcon 9-raket verliep na een dag vertraging volgens plan, maar de landing op een onbemand platform in de Atlantische Oceaan mislukte op het laatste moment.

Hoewel hij in de goede richting vloog, ging de raket veel te snel, en na een harde landing viel hij om. De Falcon 9 moet afgeschreven worden.

Bekijk de landingspoging van de Falcon 9-raket:

De ingenieurs van SpaceX vergelijken de landing met het balanceren van een bezemsteel op je handpalm. Het was de derde vergeefse poging in 2015.

SpaceX brengt proviand - en een koffiezetapparaat - naar het ISS

Ondanks de mislukte landing wist de Falcon 9-raket van SpaceX de onbemande Dragon-capsule in de ruimte te brengen. Hij zal het ISS voorzien van een kleine twee ton voedsel, kleding en onderzoeksapparatuur.

Er is ook een espressoapparaat aan boord - de ISSpresso, ontworpen door het Italiaanse Lavazza en het technische bedrijf Argotec.

Het apparaat moet met name het leven van de Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti iets aangenamer maken, en haar en haar collega's 'een stukje thuis' geven.

Bekijk de lancering van de SpaceX-raket vanaf Cape Canaveral, Florida:

SpaceX wil ruimtevaart revolutioneren

SpaceX wil graag de raketten die het gebruikt voor zijn vrachtvervoer in de ruimte kunnen hergebruiken om de kosten te drukken.

De Falcon 9-raket brengt een capsule tot buiten de dampkring, waarna de raket in twee delen gesplitst wordt. De eerste trap keert terug naar de aarde, terwijl de tweede trap de Dragon-capsule tot bij het ISS brengt, dat zich op zo'n 400 kilometer afstand van de aarde bevindt.

Als de eerste trap de dampkring weer binnengaat, zorgen zijn stuurvinnen er samen met krachtige remraketten voor dat hij recht boven het landingsplatform uitkomt.

Dan geeft de raketmotor de remraketten nog een laatste boost en landt de raket zachtjes op het platform. Dat is althans de bedoeling.

VIDEO: hier zie je een animatie van de SpaceX-technologie:

SpaceX-raket ontplofte in januari

SpaceX heeft verschillende testvluchten binnen de dampkring uitgevoerd met de kleinere Grasshopper-raket (zie de video hierboven), maar de missie van vandaag is pas de derde met de Falcon-raket.

In januari was de raket net iets te vroeg door zijn brandstof heen en kwam hij hard terecht, waarbij een kleine explosie op het landingsplatform ontstond.

In februari werd de varende drone die het landingsplatform vormt verwoest in zwaar weer, waarna de raket gecontroleerd in zee moest landen.

Lees ook: Historische raketvlucht eindigt in de golven

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: