Space X Dragon

SpaceX test nooduitgang voor astronauten met 4,5 g

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met succes een reddingssysteem voor zijn ruimteschip Dragon getest. Na de testlancering landde de ruimtecapsule veilig, nadat hij op 1500 m hoogte van zijn module was losgekoppeld. Bekijk het filmpje van de test.

7 mei 2015 door Karine Kirkebæk

Het is geen schietstoel voor raketten, maar het komt in de buurt. SpaceX heeft zojuist een noodsysteem getest voor zijn ruimteschip Dragon.

Als er problemen ontstaan tijdens een raketlancering, kan het systeem de capsule met de bemanning van de Falcon 9-raketten afzonderen. Daarna zal de capsule met personeel en al veilig op de aarde landen met behulp van parachutes.

Ruimtepop landt veilig na vlucht met 4,5 g

In twee minuten was het hele reddingssysteem getest – en met succes. SpaceX schoot woensdag de bemanningscapsule van de Dragon weg vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida.

SpaceX had een pop op een van de zeven stoelen van de Dragon gezet om te kunnen meten hoe een astronaut zal reageren als het vermogen ineens wegvalt. Ondanks de druk van 4,5 g landde de astronautpop veilig in de Atlantische Oceaan.

Zijraketten vergroten de ruimteveiligheid

Het nieuwe reddingssysteem is anders dan andere systemen, want de stuurraketten zitten aan de zijkant van de bemanningscapsule.

Lees hier meer over SpaceX en zijn ruimteprogramma.

Bij eerdere systemen waren de raketten gemonteerd op een toren op de capsule – en nog eerder werd er gebruikgemaakt van schietstoelen.

SpaceX vervoert vanaf 2017 ruimtetoeristen

SpaceX gaat vracht naar de ruimte vervoeren voor een lagere prijs. Bovendien zal de veiligheid veel groter zijn.

Voor het vervoer van de eerste ruimtetoeristen in 2017 kijkt NASA naar het ruimteschip Dragon. NASA is daarom ook zeer geïnteresseerd in de test van het veiligheidssysteem.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: