SpaceX Falcon 9 rollout

Historische raketvlucht eindigt in de golven

Het ruimtetransportbedrijf SpaceX lanceerde gisteravond laat zijn herbruikbare raket, die zoals gepland een weersatelliet in een baan om de aarde bracht. Door extreem weer lukte het niet om de raket op een drijvend platform te laten landen.

9 februari 2015 door Carsten Nymann

Met drie dagen vertraging lanceerde de ruimtevaartorganisatie SpaceX woensdagavond Nederlandse tijd een Falcon 9-raket, die de weersatelliet DSCOVR op 200 kilometer hoogte in een baan om de aarde bracht.

Extreem zwaar weer dwarsboomde echter de plannen om de herbruikbare raket na de missie te laten landen op een autonoom, drijvend platform 595 kilometer voor de kust van Florida.

Voorafgaand aan de start liet SpaceX al weten dat er huizenhoge golven over het platform spoelden en dat een van de vier motoren van het platform het had begeven.

SpaceX verrast over gecontroleerde landing

Door het slechte weer verwachtte SpaceX niet eens dat de raket een veilige, 'zachte' landing in het water zou kunnen maken.

Dankzij de remmotoren en stuurvinnen zakte de raket echter rustig loodrecht in zee, 10 meter van zijn oorspronkelijke bestemming.

SpaceX denkt dan ook dat het niet lang meer zal duren voor de raket bij een volgende poging heelhuids op het platform zal landen.

VIDEO: Bekijk een animatie van de landing van SpaceX-raketten:

DSCOVR houdt zon in het oog

De satelliet die SpaceX lanceerde voor NASA, de Amerikaanse luchtmacht en het weer- en klimaatinstituut NOAA, krijgt de taak de zon in de gaten te houden en de aarde te waarschuwen voor plasmawolken.

De DSCOVR werd op 200 kilometer hoogte in een baan om de aarde gebracht, vanwaar hij op weg gaat naar zijn uiteindelijke bestemming 1,5 miljoen kilometer van de aarde – dat is vier keer de afstand tot de maan.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: