Orion i rummet

De Orion valt in de Stille Oceaan

De ruimtecapsule Orion van NASA is met een plons in de Stille Oceaan geland. Hij heeft 32.000 km/h bereikt en tijdens zijn testvlucht temperaturen van 2200 °C doorstaan. De droom van een bemande reis naar Mars is een stukje dichterbij gekomen.

27 oktober 2014 door Karen Grubbe

Volg hier het verslag van NASA zelf:

Broadcast live streaming video on Ustream

De onbemande ruimtecapsule Orion van NASA is terug op aarde na een paar rondjes om de planeet. Met de lancering zet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de eerste stap op weg naar langere bemande ruimtereizen.

Sinds de jaren 1970 beperkt de bemande ruimtevaart zich tot tripjes tussen de aarde en het internationale ruimtestation ISS. Met de Orion moet eerst een bemande missie naar een planetoïde in de buurt van de maan gemaakt worden, maar op lange termijn moet de capsule astronauten naar Mars brengen.

Orion heeft het beste hitteschild ooit

De Orion lijkt in een aantal opzichten op zijn voorganger, de Apollo, maar heeft op belangrijke punten een upgrade gehad. Zo zit er een warmteschild op de capsule dat dankzij zijn constructie en isolerend materiaal temperaturen tot 2760° C aankan.

Bovendien is het nieuwe raketsysteem van NASA, Space Launch System, dat de Orion uiteindelijk moet lanceren, voorzien van een noodmodule. Deze module duwt de capsule binnen een fractie van een seconde 150 meter van de raket weg als er iets misgaat.

De Orion is 5800 kilometer ver geweest

Bij de eerste onbemande testvlucht op 5 december 2014 kwam de Orion 5800 kilometer weg van de aarde. In 2018 wordt de Orion weer getest, dit keer met astronauten aan boord, en in 2025 vertrekt hij voor een langere testmissie naar een astroïde bij de maan. Rond 2030 zet hij vermoedelijk koers naar Mars met astronauten aan boord.

Feiten over de Orion

Hoeveel mensen passen er in de Orion? De Orion biedt plaats aan 4 astronauten.

Hoe groot is de Orion? De Orion meet 20 kubieke meter, waarvan 9 voor de astronauten. De bemanningsmodule is 5 meter breed en 3,3 meter hoog.

Hoe snel vliegt de Orion? Tijdens de testvlucht zal de Orion een snelheid van 32.000 km/h bereiken. Op langere vluchten is de topsnelheid 38.000 km/h.

Hoe lang duurt de testvlucht van de Orion? De reis duurt 4 uur en 25 minuten, en de Orion komt 5800 kilometer buiten de aarde.

Hoe lang duurt de reis naar Mars? Een retourtje Mars met de Orion duurt 500 dagen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: