NASA's new space suit

NASA's nieuwe ruimtepak kan uit elkaar

Het ruimtepak van de toekomst is lichter en flexibeler dan de zware, onhandige ruimtepakken die nu gebruikt worden. Kijk wat NASA heeft bedacht als ruimtepak van de toekomst.

2 mei 2014 door Søren Bjørn-Hansen

NASA's huidige pak voor ruimtewandelingen, het zogeheten EMU-pak, is zwaar en bestaat uit stijve onderdelen. Alleen het aantrekken is al een hele klus.

Het pak is niet te gebruiken in een ruimtecapsule of aan boord van een ruimtestation. Hier dragen de astronauten een oranje ACES-pak.

Veelzijdig pak met afneembare delen

De oplossing is een combinatie van het gebruikelijke lanceerpak en een pak dat voor ruimtewandelingen gebruikt wordt.

De onderdelen zijn afneembaar, zodat de astronauten het pak kunnen afstemmen op de situatie. In principe is het pak zacht en flexibel, en dus geschikt voor in het ruimtestation, en voor een ruimtewandeling wordt er een extra laag op gemonteerd die bescherming biedt tegen onder meer micrometeorieten.

Nieuwe rits maakt het makkelijk aan te trekken

Astronauten kunnen de zachte versie van het pak makkelijk en snel aantrekken dankzij een nieuw type rits, die grote drukverschillen aankan.

Als een astronaut op de maan of op Mars moet landen, wordt de zachte romp vervangen door een hardere versie, die beter bestand is tegen langdurige druk.

Kijk hoe het pak werkt in deze video:

Bekijk video

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: