NASA ufo 16/2014

NASA-fiasco: Vliegende schotel raast op de aarde af

Maandag testte NASA zijn supersonische decelerator, ook wel 'vliegende schotel' genoemd, die zware lading naar Mars moet vervoeren. Zelfs de grootste parachute ter wereld kon de Mach 4-val vanaf 55 kilometer hoogte echter niet breken.

9 juni 2015 door Karine Kirkebæk

Test met vliegende schotel liep uit op fiasco

NASA heeft zijn Low Density Supersonic Decelerator (LDSD) – ofwel NASA’s 'vliegende schotel' – getest in de atmosfeer boven de Stille Oceaan.

Het ruimtevaartuig werd losgelaten met een snelheid van Mach 4 – circa 4900 km/h – wat te veel bleek voor de parachute die de vliegende schotel veilig had moeten terugbrengen naar de aarde.

De parachute scheurde vrijwel meteen nadat hij was uitgevouwen.

VIDEO: 'Nooooooo,' klonk het in koor uit het controlecentrum van NASA toen de remparachute aan flarden werd gescheurd.

's Werelds grootste parachute was niet bestand tegen de druk

De test van maandag moest uitwijzen of de grootste parachute ter wereld de vliegende schotel een zachte landing kon bezorgen. NASA hoopt dat de technologie op den duur kan worden gebruikt om vaartuigen af te remmen die sneller gaan dan het geluid.

De grote parachute, die twee keer zo groot is als de parachute die de Curiosity-rover naar Mars bracht, moet echter terug naar de tekentafel. NASA is de testdata al aan het analyseren om de fout in het ontwerp op te sporen.

De vliegende schotel is bedoeld om zware lading en mensen naar Mars te vervoeren. Eerst zal het ruimtevaartuig de 55 miljoen kilometer naar de rode planeet afleggen, om daarna zijn snelheid te vertragen en gecontroleerd af te dalen door de ijle atmosfeer van Mars.

GRAFIEK: De LDSD werd door een luchtballon naar een hoogte van 37 kilometer gebracht en vervolgens door een raketmotor met 4900 km/h naar een 55 kilometer hoogte. Toen het de beurt was aan de remparachute, viel de vliegende schotel als een baksteen omlaag, om met grote snelheid in de Stille Oceaan te belanden in de buurt van Hawaï. Een marinevaartuig haalde de LDSD uit het water. Klik op de grafiek voor een vergroting.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: