Edwin Aldrin_Maan

Belangrijke momenten in het bestaan van NASA

Dit jaar viert NASA zijn 100-jarig jubileum. We hebben tien video's bij elkaar gebracht van belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de ruimtevaartorganisatie.

29 januari 2015

NACA, de voorloper van NASA, werd in 1915 opgericht met het doel vliegtuigen te ontwikkelen en te testen. 100 jaar later kan de organisatie terugblikken op een roemrijke geschiedenis, met onder andere zes maanlandingen, talloze ruimtewandelingen en fabelachtige foto's gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble.

We hebben een paar van de belangrijkste momenten in de geschiedenis bij elkaar gebracht.

1936: Voorloper van NASA testte propellervliegtuig

In 1915 werd de organisatie NACA (National Advisory Committee for Aeronautics) opgericht. Deze organisatie, waaruit de NASA is voortgekomen, moest vliegtuigen ontwikkelen en testen. In deze video wordt de aerodynamica van een vliegtuig getest in de enorme, realistische windtunnel van NACA.

1963: Cooper gaat de ruimte in

Gordon Cooper deed mee aan het Mercuryprogramma van NASA, dat tot doel had de eerste Amerikanen in de ruimte te brengen. Aan boord van zijn capsule Faith 7 sliep Cooper als eerste mens in de ruimte. Zijn missie duurde in totaal 34 uur.

1969: De mens verovert de maan

Op 20 juli 1969 landde de Apollo 11 op de maan. De ruimtesonde Lunar Reconnaissance Orbiter heeft 3D-beelden gemaakt van hoe de landingsplek er nu uitziet en van de ijzerwinkel die de astronauten achterlieten.

Bekijk de opnamen die Edwin 'Buzz' Aldrin en Neil Armstrong zelf maakten van de eerste stappen van de mens op de maan.

1971: Alan Shepard golft op de maan

In 1961 reisde Alan Shepard als eerste Amerikaan naar de ruimte. In 1971 ging hij nogmaals, nu als gezagvoerder van de Apollo 14. Dat vierde hij door zijn driver te testen op het ruwe oppervlak van de maan.

1986: Ramp met Challenger schokt VS

73 seconden na take-off ontplofte het ruimteveer Challenger, waarbij het lange rooksporen langs de hemel trok. Bij de ramp, die werd veroorzaakt door een fout in het brandstofsysteem, kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven.

1990: Lancering van Hubble-telescoop

Sinds 1990 voorziet de ruimtetelescoop Hubble ons van prachtige beelden van beginnende sterren en vreemde sterrenstelsels. De telescoop is echter aan zijn pensioen toe en wordt in 2018 vervangen door de James Webb-ruimtetelescoop, die moderner en veel krachtiger is.

2013: Ooggetuigenverslag van ruimtewandeling

De astronaut Chris Hadfield maakte in 2001 als eerste Canadees een ruimtewandeling. In deze video vertelt hij hoe het voelde om vrij in de ruimte te zweven terwijl hij de aarde onder zich zag draaien.

2014: Serviceonderhoud aan de ISS

De astronauten Reid Wiseman en Barry Wilmore repareren het internationale ruimtestation ISS tijdens een ruimtewandeling. Ze verwisselen onder andere een defecte stroomregelaar.

2014: Serviceraket ontploft in vuurbal

De astronauten in het internationale ruimtestation ISS moesten wat langer wachten op hun nieuwe voorraden toen de onbemande Antaresraket tijdens de lancering ontplofte in een imposante vuurbal.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: